Amikor szeretnénk megajándékozni notebookkal a kis lurkókat, akkor felvetődik a kérdés, hogy milyen laptop való gyerekeknek? Természetesen figyelembe véve a saját pénztárcánkat és a szakértő tanácsát is kapjuk majd meg a választ.
Miért könnyű vásárolni kis gyerekeknek laptopot? Mert örülni fognak, ha már egy egyszerű kis játékot is futtat. Hiszen így még mindig sokkal érdekesebb lesz nekik pl. a mobilon játszásnál. A legjobb tanács ebben a helyzetben, hogy vadásszuk le a legjobb ár/érték arányú gépet. Ha mondjuk használt laptopot vennénk 80.000 Ft-ért, akkor keressük az ebben az értékben lévő legjobb ár/értékű darabot. Így biztosan kapunk egy olyan gépet, amely minden területen közepes és jó teljesítményt nyújt! Egy-két dologban lehet, hogy kiemelkedő is, de biztosan, hogy egyik területen sem gyengébb a kelleténél. Gyerekeknek laptop 80 ezer forint körüli árazásban jó választás lehet egy Thinkpad modell a Lenovo boszorkánykonyhájából. Ezekben Intel i5-ös procik gondoskodnak a sebességről 8-12GB RAM társaságában. Illetve Intel HD4000+ grafikus kártya a megfelelő megjelenítésről. Figyelembe véve, hogy gyerekeknek keresünk laptopot, mondhatnánk, hogy több mint elég, de mivel sosem elég, ezért ezt nem mondjuk. Pont jó az!  (Továbbá az Intel HD 3000-től felfele alap es közepes beállítással nagyon sok játék elfut. erről részletesebb infót Például a YouTub-on találsz, ha beírod „Intel Hd 3000 Games” és kiadja mik mennek ezzel a kártáyval.)

Bár hosszútávon nyugodtak leszünk mi is abból adódóan, hogy a gyerekek is azok. Amit igazán érdemes meglépnünk, ha szeretjük a lurkókat, hogy tetetünk a gépbe egy SSD-t, ha az alapcsomagban nem található. Ez az alkatrész 10.000 forint körül már beszerezhető és hatása elképesztő. Amikor átadja a gyerekeknek a laptopot ilyen kiszerelésben és specifikációval felvértezve, meglátja fülig ér majd a szájuk a mosolytól. 😊

 

A gyerek tanulásra vagy játékra fogja használni?

Felelős szülőként a gyerkőcöknek elsősorban nem gamer (játékra szánt) használt laptopot kell válasszunk. Próbáljunk e módon rájuk hatni, igyekezzünk belőni azt a teljesítményt, amely tanulásra több mint kiváló, azonban játékra gyengébb, mint elegendő.
Erre egy jó választás lehet az:

  • Intel Core i3-as processzor. Ez kellően fürge a hétköznapi használatra, de kicsit összetettebb játékoknál elvérzik.
  • 4 GB ram. Ennyit beteszünk és könnyedén futtatja majd a suliban alkalmazott programokat, akár egyidőben zenehallgatással…
  • 120 GB SSD + 500 GB HDD. Az SSD a játékok futtatásában nem segít, de maga a használt laptop sokkal (!) használhatóbb lesz, mintha egy energialöketet adnánk neki.
  • Masszív pl. kerámia vagy szénszálas kialakítású váz/ház. A lurkóknál könnyen megtörténhet, hogy átszeretnék vinni egyik helyről a másikra a használt laptopot, majd véletlenül elejtik/lelökik… Tehát legyen strapabíró!
0