Hogyan válaszunk használt laptopot!

Mire figyeljünk a laptop vásárlása előtt.

Előszó

Mindenek előtt el kell dönteni, hogy mire is szeretném használni a gépet?!
Nem biztos, hogy a legolcsóbb erre alkalmas vagy éppenséggel a legdrágább kell nekem.
Segítek eligazodni a vásárló igényeinek megfelelően.

1.0

– Miért vegyek használt laptopot?
– Mire elég egy használt laptop és miért jó ez nekem?
Lent a cikkben próbálok minden kérdésre választ adni.

1.

– Mit kell tudni a laptopokról?
– Milyet érdemes vásárolni?

Sokszor merül fel a kérdés milyen laptopot vegyek, milyen a jó laptop.

Általában 2 félét különböztetünk meg egymástól:

 1. Otthoni vagyis Home gépek
 2. Üzleti prémium kategóriás gépek

Home gépek:

 • Már szupermarketekben 50e-től-200e Ft-ig kaphatóak, 1-2 év garanciával.
 • Vékony, újabban igencsak divatba jövő slim verziók.
 • Műanyag ház és zsanér, ezért könnyen törő zsanér a jellemző.
 • Hajlamos a túlmelegedésre, alaplap hibára.
 • A processzor integrált, ezért nem cserélhető.
 • Sokszor előfordul pl., hogy 1 Ram foglalat van benne, amellyel igencsak megnehezedik a dolgunk, ha később bővíteni szeretnénk.
 • Nem áll ellen a folyadéknak, hidegnek-melegnek, ütődésnek. Sok típusnál pl. nem lehet hátra hajtani a kijelzőt 180 fokba, sokszor esik a felhasználó abba a hibába, hogy véletlenül hátra hajtja a kijelzőt és eltörik a zsanér.
 • Egy szimpla leejtéstől is maradandó károk keletkezhetnek benne.

Üzleti, Prémium Kategóriás Laptopok: (Dell, Hp, Lenovo, Fujitsu stb.)

 • Egy márka tud jó is és „rossz” is lenni. A kérdés nem a márka, hanem az, hogy üzleti prémium vagy otthoni hobbi kategória.
 • Ezek a gépek 8-10 évre lettek tervezve, akár napi 8-10-12 órás használatra is.
 • Ebből adódik az áruk is, amely új korukban 300e-től kezdődnek, akár 1M forintig is (Workstation)
 • 3-5 év garanciával.
 • Sokszor magnézium (fém-magnézium ötvözet) házas gépek, amelyek bírják az ütődéseket, rázkódásokat.
 • A kijelző az esetek nagy többségében 180 fokban hátrahajtható (ezáltal nem törik).
 • Csepp- és folyadék állóak, bírják a hideget-meleget .
 • Sokszor megfelelnek a MIL-STD katonai szabványoknak is.
 • Akkumulátora, kijelzőjének felbontása és beláthatósága jobb, mint az otthoni kategóriásnak.
 • Rendelkezik olyan extra felszereléssel és funkciókkal, mint pl.: fém zsanérok, ujjlenyomat olvasó, esés érzékelő szenzor stb.
 • Külső fény szenzor, merevlemez védelem (gumivédők), folyadékállóság, stb.
 • Minőségi processzorokkal szerelik őket.
 • Nem csak a legkisebb (10,1″) és legnagyobb (15,6″) méretben léteznek, mint a legtöbb otthoni kategóriás, hanem jellemzően a köztes méretekben (12″ / 13″ / 14″) is.
 • Dokkolhatók, tehát életük első pár évét nagy valószínűséggel egy iroda íróasztalán töltik, ami azt jelenti, hogy – a dokkoló segítségével – a gépre külső monitort és külső billentyűzetet csatlakoztatnak. A gép kijelzője működés közben lehajtott állapotban van. Saját billentyűzete és kijelzője érintetlen marad.

 „Nézzünk meg egy “MIL-STD-810G”:

 • Akár 1-2 méterről is betonra ejthetjük, fa padló esetén pedig akár 2 méteres zuhanást is kibírnak.
 • Az eszközök emellett a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokkal is megbirkóznak.

A tundra vagy a sivatag megpróbáltatásait is kiállják, hiszen -34 Celsiustól egészen +60 fokig használhatók.

– Ha ezek a laptopok ilyen jók miért is cserélik le őket?

Nyugat- európai céges gépek voltak. Bizonyos országokban még kötelezik is rá őket, hogy cseréljék le. Általában azért, mert lejár a lízing szerződés 2-3 év után, tehát nem azért mert lelakják őket és akkor adjuk el minél hamarabb.

2.

– Miért kerülnek ezek a laptopok több százezer forintba új korukban?

A fenti részletezésen kívül, számos extra funkció miatt.

Erre a kérdésre legtöbben elkezdenek kutakodni, hogy mennyivel gyorsabb a processzora, mennyivel több benne a RAM és mennyivel nagyobb a tároló kapacitása, mint egy 80-100 ezer forintos műanyag gépnek.

Szép, annak ellenére, hogy ezeket a gépeket nem a mutogatásra találták ki. A szálcsiszolt magnézium/fém ház amellett, hogy strapabíró, elég impozáns is tud lenni. Mert biztonságosabb, kényelmesebb és praktikusabb, strapabíróbb, megbízhatóbb, időt állóbb és szebb.

Na de mit jelentenek ezek a fogalmak egy laptop esetében?

 • Biztonság: az adataink védelme, megsemmisülés vagy illetéktelen kezekbe kerülés ellen. Itt jön szóba a rázkódás védett merevlemez, a zuhanás érzékelő, az ujjlenyomat azonosítás, kártyás azonosítás, stb.
 • Kényelem és praktikum: A billentyűk elhelyezése, mérete, a töltő csatlakozó elhelyezése, az érintő pad érzékenysége/kezelhetősége, dokkolhatóság, beépített billentyűzet megvilágítás, pöcökegér megléte, stb.
 • Strapabíróság és időtállóság: A minőségi összeszerelés és a minőségi anyagok (műanyag helyett magnézium-ötvözet, fém) sokkal tovább tartanak és sokkal nagyobb védelmet nyújtanak a környezeti behatások ellen úgy, mint rezgés, ütődés, páratartalom, beömlés, por, hőmérséklet stb.

Megéri újonnan is megvenni?

Újonnan nem, viszont pár évesen, ha tökéletes állapotban van és garanciával adják, akkor az új ár töredékéért nagyon is, ezt a prémium minőségűt érdemes megvenni az új, otthoni kategóriás helyett.

3.

– Olcsóbb, bár használt mégis jobb. Hogy is van ez?

– Hol itt a turpisság?
– Engem vágnak át vagy én vágom át magam azzal, hogy esetleg nem fogadom el az ajánlatot?

– Ha valaki azt mondja, hogy 100 ezer forintos műanyag laptop helyett ad egy sokkal jobbat olcsóbban (legyen 70-80e Ft), akkor gyanakodunk, ugye? Én gyanakodnék. 🙂
– Szóval, honnan jön az a laptop ,ami olcsóbb és jobb?

A 8-10 évre tervezett üzleti prémium kategóriás gépeket cégek veszik újonnan 400e Ft körüli áron. Nekik megér ennyit kifizetni egy gyors, megbízható, időtálló laptopért és az extra funkciókért (ütésálló, cseppálló, beépített világítás, ujjlenyomat-olvasó, esés érzékelő, magnézium ötvözet ház stb.), hiszen ezen alapszik az egész munkájuk. 3 év elteltével lejár a lízing és a cégek új gépeket vesznek, ők mindig a lehető leggyorsabb laptopokkal akarnak dolgozni a piaci verseny miatt. Ezeket pedig kiadják az új ár töredékéért. Sok esetben, olyan állapotban, mint 400e Ft-os új korukban vagy normál szép állapotban, azzal a különbséggel, hogy nincs az eredeti csomagolásban (például raktárban álltak vagy dokkolón működtek lehajtva), ez a turpisság.
Ha szeretnél ilyen laptopokat látni és tesztelni is akár, akkor nézd meg a weboldalon vagy gyere el hozzám személyesen (kizárólag előre egyeztetett időpontban).

– Melyik Márka mellett döntsek?

 1. Hp
 2. Dell
 3. Lenovo
 4. Fujitsu stb..

Nem az a kérdés, hogy melyik, hanem az, hogy ne Home Verzió legyen. Ezek közül is kaphatóak Home verziók, de ne azt vásároljuk meg, hanem az üzleti kategóriát a fentiek végett.

4.

– Milyen Laptop Config-ot vegyek?

– Melyik is kellene nekem?

– Mik azok az adatok a laptopok mellett?
(Ram, Processzor, Hdd vagy SSD)

 • Először is fel kell mérni az igényeket, mire használnánk is pontosan.
 • Ha egy gépben jobb vagy több memória van, vagy erős a processzor, akkor ezek határozzák meg főként a gép sebességet.
 • Ha pl. egyszerű böngészésre, e-mailre, Youtube-ra, netezésre használom, akkor nem kell a legdrágábbat venni, erre az olcsóbb gépek is bőven megfelelnek.

Processzor!:

Mi a szerepe és mire szolgál a processzor?

Processzornak nevezzük azt az eszközt, amely végrehajtja a számítógépes programokat és vezéreli a feldolgozási folyamatokat. A processzor vagy az angol nevéből származó rövidítéssel CPU – Central Processing Unit (központi feldolgozó egység)- a számítógép agya.  A CPU a programutasítások értelmezését és végrehajtását vezéreli. Ez a központi egység, a számítógép egyik legfontosabb és a legdrágább alkatrésze. Minősége, gyorsasága, teljesítménye nagyban meghatározza a gép sebességét. Teljesítményben gyengébbek az Amd és Celeron Processzorok, erősebbek Pedig Intel i3,i5,i7 Stb.

Ram:

Nap mint nap azt látjuk, hogy 4 vagy 8 vagy akár 16 GB RAM- okkal próbálják nekünk csábítóvá tenni a gépeket. A RAM az egy TÁROLÓ TERÜLET. Ha ez a tároló terület kevés (elfogy) akkor, amikor legjobban terheled a géped, akkor valamelyik folyamatnak a gépeden várni kell, amíg felszabadul számára a terület.

De végül ettől gyorsabb lesz?

Minél több a Ram, annál több dolgot tudunk csinálni egyszerre, akár párhuzamosan is. De nem minden esetben éri meg több Ramot venni, mert ha pl. átlagos a felhasználás, akkor teljesen felesleges a több Ram, mert ettől nem lesz önmagában gyorsabb.

Merevlemez HDD, SSD:

Gyakran merül fel a kérdés: minél nagyobb a kapacitás annál jobb?

A válasz relatív!

Ha pl. átlagos a felhasználás, akkor 160gb is elég lehet, de ha szeretünk jó minőségű filmeket és képeket letölteni vagy nézni, tárolni személyes dolgainkat, akkor érdemes a nagyobbat választani.

SSD:

 • Hátránya: kisebb tároló kapacitás és sokkal drágább, mint egy HDD.
 • Előnye: Nincs mozgó alkatrész, jóval gyorsabb és csendesebb, mint egy HDD, az operációs rendszer betöltési ideje másodpercekben mérhető. Így egy relatív gyengébb gépből is “varázsolhatunk” gyorsabbat.

5.

– Laptopunk karbantartása:

Nagyon fontos az időszakos portalanítás. 6-12 havonta egyszer érdemes megcsinálni (nem porszívóval és NEM sűrített levegővel), a Youtube-on nagyon sok szakszerű videók vannak ezeknek az elvégzésére. (csak saját felelősségre)

Takarítani kell, ha:

 • hangosabb, zúgó hangot ad a hűtőventilátor
 • tapintásra forróbb az alsó rész (a billentyűzet is)
 • lassabb

Bizonyos Időközönként érdemes a processzor újrapasztázását is elvégezni (ha melegszik), de ezt inkább szakember végezze.

Komplett biztonsági mentést a rendszerről is ajánlok, un. Clonozást, így probléma esetén az egész rendszer visszaállításra kerül.

Egy újratelepítés is megoldhatja a nem kívánatos problémákat, de egy teljes OP rendszer visszaállítás véleményem szerint gyorsabb és praktikusabb.

Belassul a laptopunk, mit tegyünk?

Ennek is számos oka lehet a fentieken kívül. A Windows keresőjébe írd be “msconfig”,  itt tudjuk beállítani mely programok induljanak el a gép indulásakor. A felesleges dolgokat érdemes kivenni, mert ez is lassíthatja a gépet. Érdemes átnézni mely programokra nincs szükségünk, mert ezeket érdemes törölni a “Vezérlőpultban”.

Control+Alt+Del kombináció ez egyik leghasznosabb funkció véleményem szerintem, mert itt tudod megnézni, hogy jelen állapotban mik és mennyire használják a gépedet.

Ha minden felesleges dolgot leszedtél és azt látod sok a memória használat, akkor ezen a ponton érdemes lehet “Ramot” bővíteni.

0