Mi alapján döntsek, hogy a megfelelő laptopot szerezzem be zeneszerkesztéshez? Van különbség kezdő és profi zeneszerkesztő laptopja között?
A szóban forgó szakma -hobbi vagy professzionális szinten egyaránt- zökkenőmentes elvégzéséhez kellő mennyiségű nyers erő, nagy sebességű processzor szükséges.  Laptopot zeneszerkesztésre tehát a CPU-nál kezdjük és a hangkártya megvizsgálásával folytatjuk. Utóbbiban a légfontosságú tulajdonság, hogy a gyártó szolgáltasson hozzá ASIO driver-t. Ez lehetővé teszi, hogy a hangkártya közvetlenül a CPU-val kommunikáljon, ez jelentős teljesítménybeli előnyt jelent.

Még mielőtt belemászunk a hardverelemek részletes specifikációjába, ejtsünk néhány szót a rendszerről. Ennél a pontnál egy útkereszteződés vár minket, ahol el kell döntsük, hogy Windows vagy macOS. Ez az a pont, ahol talán -kihangsúlyozom, talán-, meghúzhatunk egy vékony vonalat profi és nem profi laptop zeneszerkesztéshez kérdésben. Hiszen elsősorban videóvágásban jobb teljesítményt nyújt általánosságban az almás cég terméke. De ezt minden esetben borsos felárért kínálja.
Kanyarodjunk vissza a hardverek fekete-fehér területére. Szögezzük le rögtön, hogy bár erősödőben az AMD processzorai, de még mindig magasabb mutatókat produkálnak az Intel processzorai. Tehát döntsünk utóbbinál lehetőség szerint, azon belül is i5 vagy i7-es modellek mellett. A CPU jelölésében megjelenő ’U’ jelzést (ez energiatakarékosságot jelent) lehetőleg kerüljük csak a végső esetben használjuk, és keressük a ’M’ és ’QM’ jelzést.

Azért a laptop zeneszerkesztéshez sajnos nem kizárólag egy processzorból és egy rendszerből áll. Kell hozzá minimum 8GB RAM, ha igazán kényelmesen akarunk rajta dolgozni akkor 16GB. Továbbá racionális döntés, ha egy 256GB SSD-t és egy 1-2TB-os HDD-t kombinálva vetünk be tárolásra. Előbbin a fő rendszert és a programokat futtathatjuk míg a nyers/kész anyagot a HDD-n tároljuk. Minden zeneszerkesztőnek van egy ajánlott és minimum gépigénye, választás esetén az ajánlott szegmenset részesítsük előnyben, nem a minimumot… ezeket az adatokat a program weboldalán megtalálhatjátok.

 

Néhány további tipp a jó döntéshez:

A fentebb leírtakban megpróbáltam egy általános képet festeni a milyen laptop szükséges a zeneszerkesztéshez. Most pedig néhány személyes tanácsot osztok meg veletek.

Nem ajánlatos a legújabb és kimondottam legdrágább processzort választani minden esetben. Sokszor az új generáció az elődjéhez viszonyítva csupán 10% körüli gyorsulást produkál, amely ebben a szakmában nem vehető észre különösebben. A legjobb ár/érték arányú processzort tehát a 1-2 generációval visszább találjuk.

Próbáljuk kerülni az integrált hangkártyákat, mivel ezek sok esetben nem támogatják az ASIO driver-t. Amennyiben nincs még hangkártyátok, úgy ajánlom mielőbb beszerzését.

Amikor RAM memóriát vásárlunk, figyeljünk oda, hogy ne egy nagyot válasszunk, hanem két kicsit, párban. Pl. ne egy 8 GB-os változatot, hanem 2×4 GB-ot.

0