Te is elgondolkoztál már azon, hogy jobb lenne a használt laptopod memóriáját bővíteni, mint egy újat vásárolni? Laptop memória bővítés, RAM bővítésről, Itt tájékozódhatsz a megfelelő szabályokról!

 

Első lépésként fektessük le a 6 fontos szabályt, tudnivalót a laptop memória bővítésről:

  • Győződj meg róla, hogy a memória hiány okozza az esetleges lassulást a laptopodon!
  • Ha nem értesz hozzá, akkor fordulj szakemberhez. Lehet könnyű művelet a kicserélés, de biztos jó memóriával bővíted?
  • Milyen típusú memória való bele? DDR3 VAGY DDR4
  • Mekkora memóriával bővíthető maximum? (2-4-8 GB)
  • Milyen sebességű a meglévő memória benne? (1333 Mhz, 1600 Mhz, 2400 Mhz stb.)
  • Mennyi a meglévő memória késleltetési ideje? (CL11, CL10,CL9 stb. )

 

Miért fontos a memória bővítés?

Erre az egyszerű frappáns válasz az, hogy belassulhat a laptopod. A háttérben a következő folyamat zajlik le: Amikor megnyitsz pár nagyobb programot, mint például a Photoshop, 3D tervező stb. azt a rendszer betölti a memóriába, és ha nem elég a memória, akkor a rendszer gyorsítótárát fogja használni memóriának, ami elég lassú, főleg ha HDD-n van tárolva. Erre az a megoldás, hogy kevesebb programot futtass egy időben vagy bővíted a RAM-ot.

Hogyan ellenőrizheted, hogy a laptopon futó programok a memória hiány végett lassultak be?

Nyomj egy CTRL+SHIFT+ESC billentyűkombinációt vagy külön nyisd meg a feladatkezelőt jobb klikk tálcán és feladatkezelő. Majd válaszd ki a Teljesítmény fülecskét. Itt látni fogod, hogy a laptopod mely hardverre van jobban leterhelve. Természetesen, ha a memória 80-90% körül mozog akkor elgondolkodtató a laptop memória bővítés.

Jelenleg mennyi memória található a laptopomban?

Általában a következő számok jöhetnek szóba: 2,3,4,6,8,12,16,32 GB Ezt is a feladatkezelőben láthatod. Az alábbi képen tekintheted meg mennyi az eddigi beépített memória mennyisége, illetve két jellemzőjét a memóriádnak: a sebsebégét, illetve a memória bővítőhelyek számát. Ez a lenti képen 2400 Mhz és 2/4 ami azt jelenti, hogy még 2 db memória építhető be.

Jelenleg mennyi memória található a laptopomban?

Jelenleg mennyi memória található a laptopomban?

Ha a fentiek alapján sikerült eldöntened, hogy laptop memória bővítésre van szükséged, akkor a következőket kell megnézned az AIDA64 nevű programmal. A programot letöltheted https://www.aida64.hu/letoltes ezen a linken. A program telepítést követően az Alaplap főkategóriát kiválasztva a Memória és az SPD alkategóriát nyisd meg. Itt láthatod a szükséges információkat a memória vásárláshoz. Fontos, hogy ha lehet ugyan azt a márkájú méretű memóriát vásárold. Ezen kívül ami elengedhetetlen és a kompatibilitáshoz szükséges: a típusa, modul feszültsége és modul sebessége, ha ezekkel az adatokkal nem megegyező memóriát vásárolsz nem fog működni a használt laptopod.

0