Amikor a felcseperedő gyerek már saját gép után követelődzik, vagy esetleg már indul egyetemre és oda kellene neki egy hordozható, nem túl izmos, de azért használható laptop, akkor… Akkor elmegyünk egy boltba és azt mondjuk, szeretnék egy laptopot filmnézésre, laptopot netezésre. Ekkor jön a pozitív megnyugtatás a részükről, „olcsón megúszod!”. És jogos a válaszuk, hiszen (és amennyiben) kizárólag azt a két-három támpontot vesszük figyelembe, hogy laptopot netezésre, filmezésre, youtubozásra, valóban nem kell egy erőgép. Ezek olyan területek, ahol egy integrált grafikus és egy középszintű processzor könnyedén elviszi a hátán az igényeinket. De! De, amit okos ilyen esetekben is figyelembe venni, az az anyaghasználat. Legyen legalább minőségi műanyag és/vagy fém, jó összeszerelésű váz.

Továbbá vegyük figyelembe a billentyűzetet is, még akkor is, ha „csak” laptopot filmnézésre, vagy laptopot netezésre választunk. Elsődlegesen legyen jó az elrendezése! Ámde, ha a lehetőségek megengedik, figyeljünk oda a zajszintre, tapintásra esetlegesen a háttérvilágításra.

A következő lépcsőfok a kijelző. Ezt fogjuk bámulni folyton, ezért különös figyelmet (figyeljünk a figyelemre, érted..) fektessünk rá. Fontos jellemzők a matt kivitel (ne tükröződjön vissza pl. a napsugaraktól), a jó betekintési szögek (jól jön pl. társasági filmestnél) és a felbontás, ez legyen minimum HD(1366×768), hogy kijöjjenek a részletek.

0