Barion Pixel

Használ laptop tisztítás házilag

Használ laptop tisztítás házilag

Miért kell a használt laptopot tisztítani?

A laptop belsejében felgyülemlett por és kosz megakadályozza a hűtésrendszer helyes működését, ezért a szokásosnál a külső burkolatot melegebbnek az operációs rendszer működését pedig lassabbnak érezzük. Rosszabb esetben a túlmelegedéskor a laptop váratlanul lekapcsolhat, ezért hasznos a laptop tisztítás.

Mielőtt hozzá kezednél a laptop taszításhoz készítsd elő a következő eszközöket:

 • csavarhúzókészlet
 • hűtőpaszta
 • sűrített levegő
 • (alap számítástechnikai szaktudás 🙂 )

A belső tisztítás előtt a laptop teljes áramtalanítása szükséges.

Használt laptop tisztítás röviden lépésről lépésre (CPU – processzor):

 1. Használd ki a Youtube előnyeit. Szinte az összes laptop modell tisztításáról találsz oktató videót. Ha nem találsz, akkor sincs óriási probléma. A legtöbb laptop esetében nem kell eltávolítani az egész alsó borítást. Elég csak azt a panelt kicsavarni, amit ki szeretnénk takarítani. Ha nem vagy biztos magadban készíts fényképet minden modul szétszerelése közben, hogy tud hova kell visszahelyezni. Egyes modelleknél a billentyűzetet kell kivenni és az alatt található a processzor hűtése.
 2. Ha sikerült a borítást leszedni, akkor keressük meg a processzor hűtőbordáját és ventilátorát, ami így néz ki:
  Használ laptop tisztítás házilag hűtőborda és ventilátor
  Használ laptop tisztítás házilag hűtőborda és ventilátor
 3. Ugyan úgy csavarok rögzítik a ventilátor és a hűtőbordát, mint a borítást, ezért ne feszegessük, és ne próbáljuk meg kikaparni a koszt (az lesz a vége, hogy letörünk pár chipet az alaplapról). Fontos, hogy a ventilátor kiszedése előtt egy egyszerű mozdulattal húzzuk ki az alaplapról a ventilátor táp ellátását.
 4. A kiszedett ventilátort és a hűtőbordát alaposan takarítsuk meg a sok piszoktól. Ügyeljünk arra, hogy a ventilátort ne pörgessük túl gyorsan sűrített levegővel való tisztításkor.
 5. A megtisztított hűtőborda visszarakása előtt távolítsuk el a processzorról és a GPU-ról a régi hűtőpaszta maradványait és rakjuk rá újat. Ügyelve arra, hogy ne túl sokat (max egy borsószemnyi)!
 6. A friss hűtőpasztával rendelkező processzorra és GPU-ra helyezzük vissza a hűtőbordát és a ventilátort, ne felejtsük el a ventilátor tápellátását visszadugni az alaplapra a megfelelő helyre.
 7. Már csak annyi a dolgunk, hogy az alsó műanyag burkolatot, visszahelyezni és munkánk ellenőrzésének céljából bekapcsolni a laptopot.

Figyelem! Használt laptopot csak saját felelősségre szedjünk szét, ha rosszul végezzük, komoly kár keletkezhet a laptopban! Nagyon sok veszélye lehet: A műanyag burkolati elemek könnyen eltörhetnek, rossz összeszerelési sorrend, stb.

2 thoughts on “Használ laptop tisztítás házilag

 1. Pingback: Használt laptop billentyűzet szakszerű tisztítása - Laptopozz

 2. Pingback: Hasznos Infok! - Laptopozz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyakran együtt vásárolt termékek:

Genius-NX-7005
Ingyenes szállítással
3 999 Ft

Jelátvitel: Vezeték nélküli Egér típusa: BlueEye Egér csatlakoztatása: USB Érzékenység: 2000 DPI Gombok száma: 3 db

ET101B classic 15,6 fekete notebook táska
Ingyenes szállítással
4 999 Ft

Táska jellege: Notebook táska Maximális kijelző méret: 15,6" Szín: Fekete Súly: 0.61 kg