Barion Pixel

Lassú a laptopom, mit tegyek?

Lassú a laptopom, mit tegyek? Olvasson tovább, megpróbálunk választ adni Önnek. Legyen szó szinte bármilyen besorolású használt laptopról, örök érvényes a mondás, amit használsz az használódik és elromlik. Jelen esetben az elromlást”, nem a szó-szoros értelemben kell értelmezni, csupán oly módon, ahogy mindenki, aki otthon mozog egy kicsit is a technika világában, az tudja, hogy a dolgok idővel belassulnak(!). Ennek oka kétféle jellegű lehet; Az egyik fájdalomforrás a szoftveres túlzsúfolás. A másik pedig a hardver elavulása, ami közvetett úton ismét a szoftverhez vezethető vissza annyiban, hogy az új programok leterhelik és lelassítják a gépünket a nagyobb gépigény után epekedve. Adódik a kérdés, lassú a laptopom, mit tegyek? Az egyik út az alagút végén látható fényhez a hardver fejlesztése (Laptop memória bővítés), azonban ez a megoldás használt laptopoknál igencsak necces, és sokszor nem kivitelezhető. A járhatóbb út ahhoz, hogy használható gyorsaságra tornázzuk fel az operációs rendszert, a szoftveres kivizsgálás és terápia. A gyógykezelés a következő lépésekből tevődik össze: Automatikusan induló programok és háttérben futó szolgáltatások letiltása; Energiaellátási beállítások; Merevlemez töredezettségmentesítése. Ezt az utat végig járva, biztosan sebességjavuláshoz érkezünk.

Ezeken felül, mi állhat még a háttérben, mi okozhatja azt, hogy lassú a laptopom?

mi okozhatja azt, hogy lassú a laptopom
mi okozhatja azt, hogy lassú a laptopom

A gyenge processzor, amely kevés számítási teljesítményre képes. Az önmagában lassú merevlemez, illetve annak meghibásodása. Kevés memória, amely gyorsan betelik és iszonyatosan belassíthatja a gépet. Túlmelegedés a környezet, vagy a túlhajtás következtében. De állandó jelleggel tarthatunk a vírusoktól is. A hardver szintű problémákkal legajánlatosabb szervízbe vinni a használt laptopunkat, mert szaktudás hiányában könnyen kárt okozhatunk otthoni próbálkozások közepette. Amennyiben vírusos a használt laptopunk, tehát ismeretlen jellegű rendellenességekkel szórakoztat bennünket a gép, úgy egy rendszer újratelepítés segít a problémán.

Lassú a laptopom, mit tegyek? Ezt próbálja ki

Sokszor találkozunk a kérdéssel, lassú a laptopom mit tegyek? Több oldalról már megközelítettük a problémát, de most ismét próbálunk valami újat tanácsolni. Feltettük mi is magunknak a kérdést, „lassú a laptopom mit tegyek?”, megpróbáltuk beleképzelni magunkat az általános használati környezetbe. Arra jutottunk, hogy nagy gondot okozhat a ventilátorba kerülő tömérdek por, szösz, hajszál és ételmaradék. Tehát a „lassú a laptopom mit tegyek” kérdésnek első lépése, hogy vigyük egy kültéri helyre a használt laptopunkat. Ezt követően tisztításra szánt levegősprayel vagy kompresszorral alaposan fújjuk ki a ventilátorból és a részekből a koszt.

 

Időről-időre újra feltesszük maguknak a kérdést: lassú a laptopom, mit tegyek?

Nézzük az alapokat. Lassú a laptopom, mit tegyek? Ellenőrizte már, hogy a használt laptopja milyen mértékben melegszik? Szokatlanul gyorsan és nagy hőfokra érkezik, avagy a ventilátorok néhány perc használata után máris zúgnak, akkor érdemes kifújni/tisztítani a hardvert! Ezen felül érdemes elgondolkodni egy laptophűtőn is, ez nem csak a hőfokot veszi le, de megelőzi a szöszök, hajszálak behatolását is a hardverbe. Ezen felül tudja milyen állapotban van a hard diskje? Könnyen leellenőrizheti a Hard Disk Sentinel program segítségével, amely pontos leírást ad a tárolójáról. Amennyiben az eredmények aggasztók, úgy rögtön kapunk választ a lassú a laptopom mit tegyek kérdésre. A rendszer belassulásán túl, ez az élettartamról is árulkodik, így megelőzhetjük azt, hogy egyszer csak teljesen leáll és elvesznek az adataink.

 

Lassú a laptopom, vajon fizikai vagy szoftveres beavatkozás szükségeltetik?

Kezdjük azzal, hogy általánosságban 2-3 évente szükséges lenne újratelepíteni a belassult rendszert. Ez egy olyan időköz, mely alatt sok kis millió vírust összeszedtünk. Továbbá számtalan töredékfájlt hagytunk magunk után, hogy összevissza kuszaságban hátráltalja a gépünket. De a két-három éves periódus több mint elegendő ahhoz is, hogy a por teljes mértékben ellepje a belső alkatrészeket, hogy a ventilátorok minden típusú piszkot behúzzanak és elraktározzanak. Tehát, ha arra a kérdésre keres választ, hogy “mitől lassú a laptopom”, akkor párhuzamosan lépjen fel. Végezzen nagy takarítást szoftver és hardver szinten is a használt laptopja belsejében.

2 thoughts on “Lassú a laptopom, mit tegyek?

  1. Pingback: Lassú a laptopom, mit tegyek? 2. rész - Laptopozz

  2. Pingback: Gyorsítsa fel használt laptopját! | Cyranose

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyakran együtt vásárolt termékek:

Genius-NX-7005
Ingyenes szállítással
3 999 Ft

Jelátvitel: Vezeték nélküli Egér típusa: BlueEye Egér csatlakoztatása: USB Érzékenység: 2000 DPI Gombok száma: 3 db

ET101B classic 15,6 fekete notebook táska
Ingyenes szállítással
4 999 Ft

Táska jellege: Notebook táska Maximális kijelző méret: 15,6" Szín: Fekete Súly: 0.61 kg