Barion Pixel

Laptop grafikai munkához és képszerkesztéshez

Laptop grafikai munkához és képszerkesztéshez

Mire figyelj oda, ha Photoshophoz videokártya igény után keresgélsz, illetve általánosságban laptopot képszerkesztéshez/videóvágáshoz keresel.
Az elején jó letisztázni, hogy mikor laptopot grafikai munkához választunk, azt nem ússzuk meg olcsón. Ez egy olyan terület, ahol a minimum rendszerkövetelmény egy-egy programnál arra elég, hogy nagyon zötyögve, lassan elkússzon. Ez rövid távú megoldás, amely gyakran minőségtelen eredményhez vezet. Egy laptop képszerkesztéshez az Intel Core i5 vagy i7 processzoroknál indul. Amennyiben használt laptopot vásárlunk és egy régebbi processzor modell található benne, úgy ügyeljünk arra, hogy az i5 processzor rendelkezzen „turbo” móddal, amely 3+ GHz fölé pörgeti a laptopot. Ezen felül minimálisan 8 GB RAM memória is szükséges a laptopba, amelyet grafikai munkához rendelünk.

Bár a fent felsoroltak mindegyike kulcsfontosságú részét képezik a kerek egésznek, de talán még így is, amire legjobban oda kell figyeljünk az a grafikus kártya. A Photoshop videokártya igénye az 1.7-2 GB-os kártyáknál indul, ezekkel már dolgozhatunk. Megtekinthetjük a Photoshop hivatalos oldalán az adott verziókhoz mért igényeket. Amit még fontos megemlíteni a laptopoknál melyeket képszerkesztéshez, komoly grafikai munkákhoz választunk, hogy ma már nem biztos, hogy egy bivalyerős, játékra szánt videokártyával ideálisan kiszolgálna bennünket, sokkal inkább a grafikus munkákhoz elgondolt és megépített hardverelem lenne a megfelelő.

 

Laptop grafikai munkához – így döntsünk jól

Laptop grafikai munkához kifejezéssel általánosan vett értelemben a Photoshop futtatására, videóvágásra, modellek renderezésére gondolunk elsőként. Ha laptopot keresünk grafikai munkához, tudnunk kell, hogy komolyabban a zsebünkbe kell nyúlnunk. Mert ha ezt nem tesszük, a programok használata kínszenvedés lesz, a végeredmény pedig gyér. Jelen korunk laptopok grafikai munkához kért elfogadható rendszerkövetelménye 8 GB RAM memóriánál, egy 1.7-2 GB körüli grafikus kártyánál és egy 3+ Ghz-en pörgő processzorral kezdődik. Jegyezzük meg, hogy a laptopok „későbbi turbózása” nem megoldás. Válasszunk elsőre megfelelőt, vagy nem tudunk később megfelelően dolgozni rajta.

 

Laptop grafikai munkához – processzor vs. grafikus kártya?

Egy érdekes kérdés a laptop grafikai munkához témánál, hogy mire figyeljünk jobban oda választásnál, a processzorra vagy a grafikai kártyára? Természetesen a legjobb kombináció -ha megtehetjük-, hogy mindkettőre. De, amennyiben nincs akkora keretünk úgy prioritást kell felállítsunk. A laptop grafikai munkára választásnál szerencsénkre szolgál, hogy sok grafikus programnál állítható, hogy miből táplálkozzon jobban. Például van egy csúcs processzorunk nagy órajellel és egy középosztályú grafikusunk, akkor terhelhetjük az előbbit. Fordított esetben is működik a dolog, tehát kihúzhatja a csávából a grafikus a processzort. A címben feltett kérdésre, pedig inkább ez utóbbi a jobb megoldás. Válasszunk egy erősebb grafikust egy visszafogottabb processzor mellett, ha a laptop grafikai munkához kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyakran együtt vásárolt termékek:

Genius-NX-7005
Ingyenes szállítással
3 999 Ft

Jelátvitel: Vezeték nélküli Egér típusa: BlueEye Egér csatlakoztatása: USB Érzékenység: 2000 DPI Gombok száma: 3 db

ET101B classic 15,6 fekete notebook táska
Ingyenes szállítással
4 999 Ft

Táska jellege: Notebook táska Maximális kijelző méret: 15,6" Szín: Fekete Súly: 0.61 kg