Barion Pixel

Mitől függ a processzor sebessége? Hogyan tudom összehasonlítani?

Mitől függ a processzor sebessége? Hogyan tudom összehasonlítani?

Egy processzor sebessége több szempontól függ és sokszor megtévesztők lehetnek, amikor óriás számokkal dobálóznak a gyártók. Ilyen lehet mondjuk az, hogy sok fizikai és még több logikai szálról beszélnek, vagy az óriási órajelekről. De külön-külön, egy jellemzőt kiemelve a sok közül. Térjünk rá arra, hogy miképp tudom összehasonlítani a számításra kihegyezett hardverelemeket. De előtte tisztázzuk le, hogy a processzor sebessége alapján kiosztott pontszámok (különböző szintetikus teszteken) nagyon jó kiinduló pontok, de különböző területeken különböző módon „viselkedhetnek” és teljesíthetnek. Így legjobb többféle tesztet figyelembe venni, hogy mérvadó processzor sebességet kapjunk.

Egy laptop processzor sebessége az úgynevezett CPU benchmark segítségével mérhető le a legjobban. A következő adatokat kapjuk meg:

  • A processzor órajele
  • A processzor órajele turbó módban
  • Fizikai magok száma
  • Fogyasztás(TDP)
  • Egy egyéni pontszám a CPU Benchmark tesztje alapján (és egy rangsor)

Kiemeltem a legfontosabbakat, de egyebek közt információt kapunk még a megjelenésének idejéről, áráról. IDE kattintva átirányítsuk a hivatalos weboldalukra, ahol megtekintheti és összehasonlíthatja a legkülönbözőbb processzorokat. Ez a CPU teszt nagyon hűen tükrözi azt, hogy sok esetben nem minden a magok számáról szól. Például a 4 magos Intel P. N3540 modell 60%-al gyengébb, mint egy 2 fizikai ám 4 logikai szálon pörgő i7 3520M processzor. Úgyszintén jó iránymutató lehet abban az esetben is ez a teszt, amikor azt mérlegeljük, hogy egy új belépő szintű vagy egy használt 2-3 éves csúcs procinak számító darabnak szavazzunk bizalmat. Itt megjegyzem, hogy a használt processzor vásárlás általánosságban biztonságosnak mondható, mert a processzorok meghibásodása ritka esetnek számít.

 

Összegyűjtöttem néhány gyakori kérdést a témával kapcsolatban, megpróbálom röviden összefoglalni a véleményemet:

  • AMD vagy Intel? Ár/teljesítményben örök első az AMD, hiszen erre nagyon sokáig rákényszerül(t) az Intel egyeduralma miatt. Játékokra sokszor az AMD-t válasszák, míg (minden másra) videóvágásnál, modellezésnél az Intel-t preferálják. Utóbbi kevésbé melegszik.
  • Kell e beépített grafikus? Eljutottunk arra a szintre, hogy egy komolyabb processzornak a beépített grafikusa már-már játékok elfuttatására is alkalmas az internetezés, filmezés mellett. Ebben az esetben jól jön és kell. De ha komoly gamelésre készülünk, úgy létfontosságú egy külső grafikus kártya is a jó processzor sebessége mellett.
  • Energiatakarékos? Egyre fontosabb szempont az üzemidő a laptopoknál, amiben kulcsszerepet játszik a hardverelemek, a processzorok fogyasztása. Érdemes odafigyelni erre is a processzor sebessége mellett.

2 thoughts on “Mitől függ a processzor sebessége? Hogyan tudom összehasonlítani?

  1. Pingback: Laptop grafikai munkához és képszerkesztéshez - Laptopozz

  2. Pingback: Milyen laptop szükséges zeneszerkesztéshez? - Laptopozz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyakran együtt vásárolt termékek:

Genius-NX-7005
Ingyenes szállítással
3 999 Ft

Jelátvitel: Vezeték nélküli Egér típusa: BlueEye Egér csatlakoztatása: USB Érzékenység: 2000 DPI Gombok száma: 3 db

ET101B classic 15,6 fekete notebook táska
Ingyenes szállítással
4 999 Ft

Táska jellege: Notebook táska Maximális kijelző méret: 15,6" Szín: Fekete Súly: 0.61 kg