Laptop utazáshoz? Íme néhány szakmai TIPP!

Laptop utazáshoz? Íme néhány szakmai TIPP!

A laptopok általános nyerő tulajdonsága, hogy hordozhatók. Lehet az asztalra tenni miközben tanulunk. Az ágyra helyezni miközben fekszünk és filmezünk, vagy éppen az ölünkbe rakni amikor dolgozunk a fotelben. Ez az egyszerű, azonban kimondottan magas kényelmi funkció aranyat érhet sok esetben. Pontosan ebből adódik, hogy utazás közben is gyakran előkapjuk és folytassuk ott a feladatainkat, ahol otthon abbahagytuk. Ezért ebben a cikkben a laptop utazáshoz témakörben próbálunk hasznos tippeket osztogatni nektek. Mert bár könnyen hurcolható valamennyi használt laptop, nem mindegyikkel egészséges ezt tenni.

Notebookok utazáshoz 3 legfontosabb szabálya:

  1. Könnyű súly
  2. SSD tároló
  3. akkumulátor

Menjünk sorba, ejtsünk néhány szót mindegyik jellemzőről. Ha laptopot keresünk utazáshoz, azt hiszem elég egyértelmű, hogy minél könnyebb, annál jobb. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy elfáradjunk abban, hogy a hátizsákunkban ott lapul a használt laptop.

Vajon miért kell SSD tároló amikor laptopot utazáshoz keresünk? Ez már a nem hozzáértőknek eléggé kusza tanács lehet. A titok abban rejlik, hogy a HDD tárolókban fizikai diszkek (tároló) és tű (olvasó) található. Amikor nagy rázkódás éri a használt laptopot, azon belül pedig a tűt, akkor az nekiütközhet a diszknek és megsértheti. Mondanom sem kell, hogy ez egy javíthatatlan meghibásodást eredményez. Ezzel ellentétben az SSD-k áramkörökből állnak, nincsen bennük semmilyen mechanikus alkatrész, ezért nem zavaró tényező a rázkódás.

Utolsó odafigyelendő tényezőként a jó akkumulátort tüntettük fel. Amikor használt laptopot választunk utazáshoz, fontos a jó üzemidő. Néhány notebook modellben két (!) akkumulátor található, érdemes lehet ezek közül választani.

Összegyúrva minden elhangzott kritériumot, azt hiszem jó választás lehet a Lenovo Thinkpad X250 ultrakönnyű, SSD-vel ellátott használt laptop.

 

Néhány plusz tipp, hogy teljes nyugalomban indulhass útnak:

 

Fentebb elhangoztak a legfontosabb használt laptop jellemzők, melyekkel létfontosságú, hogy rendelkezzen egy masina, amennyiben ráakarjuk ragasztani a „laptop utazáshoz” cédulát. De ezeken túl, van még néhány tulajdonság és funkció, amelyek nélkül meglehet lenni, de velük együtt sokkal praktikusabb és élvezhetőbb lehet a használatuk. Ilyen például a matt kijelző. Amennyiben valaki nem tudná, hogy ez mit jelent, röviden annyit, hogy nem tükröződik vissza róla a fény, legyen szó napsütésről vagy lámpafényről. Ezáltal bármilyen környezetben jó látható, tiszta képet látunk, nem törődve a környezeti behatásokkal. Talán itt még hozzátehetjük a jó betekintésű szögekkel rendelkező kijelzők előnybe részesítését is, hogy valóban ne akadjon gond. Egy másik hasznos tulajdonság az erős, masszív magnézium vagy alumínium ház. Amikor laptopot utazáshoz nézünk, fel kell készülni egy-két véletlenszerű leejtésre. Ilyenkor pedig nagyon jól jön egy strapabíró test.

Milyen laptopot NE és milyent vigyél utazásra?


Arról már ejtettünk szót, hogy mit érdemes szem előtt tartani, mikor valaki utazásra választ használt laptopot.
Néhány jó tanáccsal gazdagodtunk, mely apró kis praktikákkal sokkal kényelmesebbé tehetjük saját utazásunk. Most nézzük meg azokat a dolgokat többek között, melyeket jobb elkerülni annak érdekében, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés az utazás alatt.

Első körben, hacsak tehetjük, NE vigyünk túl nehéz laptopot magunkkal! A túl nehézbe 2 kilót meghaladva érkezünk el lassanként a személyes megítélésem alapján. Ezt betartva nem érezzük majd rövid idő után úgy, hogy leszakad a hátunk…
Szintén, ha csak adódik lehetőség, válasszunk vásárláskor strapabíró, akár vízálló, vagy csak vízlepergető tulajdonsággal rendelkező használt laptopot. Utazáskor, mikor sok helyen sokszor vesszük elő a masinát, igen jól jöhet e jellemző!
És induláskor NE felejtsük otthon a hűtőt sem, a ventilátoroknak sokat kedveskedünk ezzel! Nem szeretik, ha takaróra, textilre tesszük le őket és beszívnak minden gombolyagot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.