A laptopok általános nyerő tulajdonsága, hogy hordozhatók. Lehet az asztalra tenni miközben tanulunk. Az ágyra helyezni miközben fekszünk és filmezünk, vagy éppen az ölünkbe rakni amikor dolgozunk a fotelben. Ez az egyszerű, azonban kimondottan magas kényelmi funkció aranyat érhet sok esetben. Pontosan ebből adódik, hogy utazás közben is gyakran előkapjuk és folytassuk ott a feladatainkat, ahol otthon abbahagytuk. Ezért ebben a cikkben a laptop utazáshoz témakörben próbálunk hasznos tippeket osztogatni nektek. Mert bár könnyen hurcolható valamennyi használt laptop, nem mindegyikkel egészséges ezt tenni.

Notebookok utazáshoz 3 legfontosabb szabálya:

  1. Könnyű súly
  2. SSD tároló
  3. akkumulátor

Menjünk sorba, ejtsünk néhány szót mindegyik jellemzőről. Ha laptopot keresünk utazáshoz, azt hiszem elég egyértelmű, hogy minél könnyebb, annál jobb. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy elfáradjunk abban, hogy a hátizsákunkban ott lapul a használt laptop.

Vajon miért kell SSD tároló amikor laptopot utazáshoz keresünk? Ez már a nem hozzáértőknek eléggé kusza tanács lehet. A titok abban rejlik, hogy a HDD tárolókban fizikai diszkek (tároló) és tű (olvasó) található. Amikor nagy rázkódás éri a használt laptopot, azon belül pedig a tűt, akkor az nekiütközhet a diszknek és megsértheti. Mondanom sem kell, hogy ez egy javíthatatlan meghibásodást eredményez. Ezzel ellentétben az SSD-k áramkörökből állnak, nincsen bennük semmilyen mechanikus alkatrész, ezért nem zavaró tényező a rázkódás.

Utolsó odafigyelendő tényezőként a jó akkumulátort tüntettük fel. Amikor használt laptopot választunk utazáshoz, fontos a jó üzemidő. Néhány notebook modellben két (!) akkumulátor található, érdemes lehet ezek közül választani.

Összegyúrva minden elhangzott kritériumot, azt hiszem jó választás lehet a Lenovo Thinkpad X250 ultrakönnyű, SSD-vel ellátott használt laptop.

0