USB 2.0 vs 3.0 vs 3.1: Mi a különbség? USB Typce-C és jellemzői

USB 2.0 vs 3.0 vs 3.1: Mi a különbség? USB Typce-C és jellemzői

Van egy cés töltőd?

Van egy cés töltőd? – hangzik el manapság sokszor. Mit jelent az az USB-C-és töltő? Miben különböznek a különféle USB típusok?

Átlagos felhasználóként a legtöbben csak azt tudják, hogy vannak USB-k, azok pedig valamilyen adattárolásra vannak. Továbbá, hogy vannak USB csatlakozók a számítógépekben. Esetleg, hogy a telefonjuk töltőjének egyik vége USB-s.

A régebbi telefonok töltői többségében például microUSB-s volt.

Ám fontos külön beszélni az USB szabványokról is.

USB 2.0 vs USB 3.0

26 éve vannak közöttünk az USB-k, a ma használatos típusokból a legrégebbi a 2001-es USB 2.0.

Az USB 2.0 vs USB 3.0 harcban ez utóbbi azért diadalmaskodott, mert több mint 10x-es volt a sebességnövekedés.

Mindegy is azonban, hogy az USB 2.0 vs USB 3. 0 harcáról van-e szó. Ugyanis már ezen is túl vagyunk. Ezekre a típusokra, mint tudjuk, az a jellemző, hogy csak egyféle képen csatlakoztatható. Sokan beletörték már laptopjukba az USB-ket.

Erre kínált megoldás az egyik legújabb USB-típus, az USB- Type C.

Az USB type c ugyanis akárhogy forgatjuk, beleillik a képbe. Ezt alkalmazza már a legtöbb telefon is. Sőt, újabb típusok, mint a Samsung A52-es szériája is, teljesen megvált a régi USB típustól. Számos laptopnak van már USB C-s csatlakozója is, ami sokszor töltésre is alkalmas.

Az USB type C képes a HDMI, VGA vagy DisplayPort videójelek átvitelére.

USB 3.0 vs USB 3.1

Természetesen a verseny sosem áll meg. Így az elterjedtebb megoldásban is mai napig vannak új generációs megoldások is. 2014-ben jelent meg az USB 3.1, ami 10Gbit/s sebességgel működik.

Az USB 3-as szérián belül három szabvány van. Ha valahol azt látjuk, hogy USB 3.1-es (generáció nélkül), akkor maximum 10Gbit/s-ra képes. Ugyanez a 3.1 Gen2 is, ugyanis az újítások között számos alkalommal voltak névmódosítások. A Gen1-es 3.2 az csupán 5GBit/s-ra képes.

Az USB 3.0 vs USB 3.1 harcában ez utóbbi 2x olyan sebességet ígér.

Mindig legyünk körültekintőek. Legyünk tisztában az igényeinkkel. Akár USB 3.0 vs USB 3.1ről is legyen szó, akár USB-c-ről, válassza a laptopozz.hu-t!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük