Barion Pixel

HDMI vs. DisplayPort: Mi a különbség? Melyiket válasszam?

HDMI vs. DisplayPort: Mi a különbség? Melyiket válasszam?

Bevezetés

Kijelenthetjük, hogy a két leggyakoribb és egyre inkább előre törő képátviteli szabvány az informatikában a HDMI és a Displayport kábel. Akik nem mozognak otthonosan a témában, azt gondolhatják, hogy lényegi különbség nincs egyik-másik között, csupán külsőre térnek el egymástól. Szögezzük le, hogy az alakjukon túl sokkal nagyobb különbségeket lelhetünk fel, ha megvizsgáljuk őket! Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, egymás mellé állítjuk a hdmi vs displayportot.

HDMI KÁBEL
HDMI KÁBEL

Jellemzők

A cikk írásakor (2021/01) a legújabb hdmi verzió a 2.1-es számmal jelölt szabvány. Ezt 2017 novemberében mutatták be és azóta egyre nagyobb teret nyer a piacon. Nézzük mire képes:

 • Tudja a 8K@60Hz és 4K@120Hz-es módokat
 • Támogatja a Dynamic HDR módot
 • Képes 48Gbps sávszélességre
 • Támogatja az AMD FreeSync technológiáját játékok közben (váltakozó frissítés ráta)

Ez azt jelenti, hogy eszméletlen 8K-s felbontásban tudunk filmezni, amennyiben van olyan eszközünk és filmünk, ami tudja ezt. Figyelemre méltó még a HDMI-nél a FreeSync támogatása, gamerek között ez fontos jellemző lehet.

Ugyanekkor a legújabb szabvány a DisplayPort kábelnél a 2.0-ás verziószámmal van ellátva. 2019-ben jelent meg és több téren is nagy fejlődést hozott a piacra. Nézzük mire számíthatunk:

 • A sávszéllességben akár a 77.37 Gbps-t tud levezényelni
 • Támogatja akár a 16K@60Hz felbontást és frissítési rátát
 • Tudja a HDR támogatást DSC-vel
 • Támogatja az Nvidia G-Sync technológiáját játékok közben (váltakozó frissítés ráta)

Érezhető, hogy újabb technológiákon alapul a legújabb DisplayPort szabvány és számokban jócskán túlmutat a HDMI-n. De vajon a hétköznapokban, mire tudnánk ezt kihasználni?

DisplayPort KÁBEL 8K
DisplayPort KÁBEL 8K

Összehasonlítás

A számokbéli különbségeket/hasonlóságokat láthatjátok a felsorolásokból, de vajon ki melyiket válassza? Egyik sem jobb vagy rosszabb, ez egyéntől függő és az egyén felszerelésétől. Amennyiben GeForce videókártyánk van és a monitorunk tudja a G-Sync-et, akkor egyértelmű a voks a DisplayPort mellett. Amennyiben hasonló a helyzet AMD-vel felfegyverezve, úgy pedig a HDMI kábelt kell válasszuk. Annyit még fontos megemlíteni, hogy a DisplayPort-ot osztani is tudjuk (egy kimenetelt több kijelzőre) egy úgynevezett DP hub-al. Az osztás a HDMI-nél nem opció.

HDMI vs. DP – akkor mégis melyiket használjam?

Egyszerűen megfogalmazva, a HDMI-t elsődlegesen szórakoztató elektronikai berendezésekhez, eszközökhöz tervezték. Ilyenek a televíziók, Blu-ray lejátszók, vagy pedig a videójáték konzolok, vagy akár a minőségesebb, újabb projektorok is. A HDMI továbbá képes az audio visszacsatolásra (ARC) valamint Ethernet adatátvitelt is nyújt, míg a DisplayPort nem.

A DisplayPort elsősorban számítógépek számára készült. Ha e két technológia közül választunk, akkor tudnunk kell, hogy a HDMI-t és a DisplayPortot nem feltétlenül egymás konkurenciájának szánták. A technológiai szabványok kiválóan kiegészítik egymást. A levonható konklúzió, hogy PC-knél a DP-vel, televízióknál pedig a HDMI-vel járunk jobban.

Lényeges információ még az is, hogy a DisplayPort csatlakozós eszközök kevésbé elterjedtek, és emiatt valamivel drágábbak is. Televízióknál, videokártyáknál, monitoroknál már évek óta elfér egymás mellett a két szabvány. Laptopoknál azonban, főleg, hogy ezek a gépek egyre vékonyabbak, áramvonalas burkolatúak, ritkán akad hely a DP-nek és a HDMI-nek egyszerre.

HDMI vs. DisplayPort – beszéljünk a csatlakozókról!

A HDMI csaatlakozója 19 pines. Leggyakrabban három különböző méretben találkozhatunk vele. Ezek a következők:

 • Type A: ez a hagyományos HDMI, audio-video jelek átvitelére használatos,
 • Type C: az úgynevezett mini, hordozható eszközökhöz fejlesztették, pl. videókamerákhoz, digitális fényképezőgépekhez,
 • Type D: azaz a mikro HDMI, melyet kis méretű hordozható eszközökhöz fejlesztettek, mint amilyenek az okostelefonok is.

A legelterjedtebb változat a Type A, szinte minden nagyobb HDMI-képes eszközön ezzel találkozhatunk. Létezik Type E nevezetű csatlakozó is, melyet autós tartozékokhoz használnak.

A DisplayPort esetében az adat 20 pinen áramlik, ez lehet kép vagy hang. Összességében két méretű DP csatlakozó létezik. Ezek a teljes méretű DisplayPort és a Mini DisplayPort. A csatlakozók stabilan tartását egy apró pöcök segíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyakran együtt vásárolt termékek:

Genius-NX-7005
Ingyenes szállítással
3 999 Ft

Jelátvitel: Vezeték nélküli Egér típusa: BlueEye Egér csatlakoztatása: USB Érzékenység: 2000 DPI Gombok száma: 3 db

ET101B classic 15,6 fekete notebook táska
Ingyenes szállítással
4 999 Ft

Táska jellege: Notebook táska Maximális kijelző méret: 15,6" Szín: Fekete Súly: 0.61 kg