HDMI szabványok léteznek? HDMI 1.4 vs 2.0

HDMI szabványok léteznek? HDMI 1.4 vs 2.0

Mikor találkozunk a HDMI kábel fajták bármelyikével?

Bizonyára a legtöbben már használtatok legalább egyszer HDMI kábelt. Ha nem is otthon, de munkahelyen vagy iskolában. Ezeket általában kép vagy hangátvitelre használjuk. Megelőzte a HDMI-t pl. a VGA, DVI kábel.

A HDMI szabványok azonban már egy új generációt képviselnek, új utakat nyitnak. Gyorsabb adatátvitel, jobb teljesítmény. Azonban a HDMI kábel fajtáknál is vannak korlátok. Mutatjuk, miben rejlenek a különbségek és mikre kell figyelni.

HDMI szabványok, HDMI 1.4 vs 2.0? Melyiket válasszuk?

A HDMI 1.0-t 2002-ben kezdték el fejleszteni. A fejlesztő csapatba tartozott többek között a Toshiba, a Phillips és a Sony is. A fejlesztés sikerét támasztja alá, hogy 2007-ben a HDTV-k már 91%-án már elérhető volt a HDMI port.

A HDMI előnye, hogy egyszerre tud hangot is és képet is átvinni.

Milyen HDMI kábel fajták vannak?

A HDMI 1.4-től a következő típusokat a következőképpen jelzik:

  • Standard HDMI – akár 1080i és 720p
  • Standard HDMI Ethernet csatornával
  • Standard automaotive HDMI
  • High Speed HDMI – 4K-ban is
  • High Speed HDMI Ethernet csatornával

2015-ban jöttek kis a 2.0-ás HDMI kábelek. Ezek már 18Gbit/s sebességgel dolgoznak. Ezek a Premium High Speed HDMI kábelek.

A HDMI kábel fajták közül ki kell még emelni a HDMI type A-t.

A HDMI type A 13.9 mm széles. Ez a 19 tűs sima HDMI képes audió-videó jelek átvitelére. Továbbá elegendő sávszélességgel rendelkezik, hogy akár 4K módot is tudjon közölni.

Laptopvásárlás a laptopozz.hu-nál

Attól függetlenül, melyik HDMI nyerne a HDMI 1.4 vs 2.0 harcban, a fő, hogy tudjuk, mire van igényünk. Mennyi 4K-s videót nézünk, mennyire fontos ez egyáltalán.

Akár új, akár használt laptopvásárlásról is legyen szó, sokszor elfeledkezünk arról, hogy milyen portkiosztás van a laptopokon. Tartsuk szem előtt, hogy szükségünk lesz-e HDMI csatlakozásra, vagy esetleg még DVI-re is. Figyeljük a HDMI generációkra is, legyen szó HDMI Type A-ról vagy 1.4-ről, 2.0-ról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük