Barion Pixel

Milyen laptop monitor panelek léteznek?

Milyen laptop monitor panelek léteznek?

Több óra szemmunka

Napi több órát is a monitor előtt töltünk. Dolgozunk, tanulunk, olvasunk, játszunk.

Mindenképp nehéz és megterhelő munka ez a szemünknek. Pont ezért érdemes kiválasztani a lehető legjobb laptopot és laptop monitor panelt.

De mégis mik közül tudunk választani? Ez sok fejtörést okozhat ám. Csak halljuk általában a különféle rövidítéseket, de sosem tudjuk, mit is takarnak ezek a furcsa nevek.

Nézzük akkor, milyen laptop monitor panelek is vannak.

Laptop monitor panel típusok

Vannak többek között:

  • IPS LCD panelek
  • OLED, AMOLED panelek is.

Az IPS az egyik legelterjedtebb LCD (Liquid Crystal Display) kijelző. Maguk az LCD panelek általában kisebb mértékben felelnek csak meg a színhelyesség elvének, de az IPS ilyen értelemben jól teljesít. A színhelyesség fontos lehet a különféle grafikai munkálatokhoz. A monitor minősége fontos lehet tehát ez utóbbi munkálatokhoz, játékhoz is. A LED monitorok gyakorlatilag csak abban különböznek az LCD monitornak nevezett kategóriától, hogy a háttérvilágítást a hagyományos fénycsövek helyett LED diódák adják.

Az AMOLED, OLED monitorok ma még nagyon drágák, de vannak jó lehetőségek is. Például OLED laptop monitor panelje van az ASUS Vivobook Pro szériájának.

Ezekre a laptop monitor panelekkel élénkebb színeket, jobb kontrasztot kaphatsz. Az IPS kijelzők visszatükröződése kisebb, de például kültérre nem túl jó megoldás.

A TFT és az LCD közötti különbség az, hogy a TFT az LCD része, vagy mondhatni egy változata. Amelyet a képernyőn megjelenő kép minőségének javítására használnak. Az LCD számos kijelző egy egész osztálya, amely folyadékkristályos tulajdonságokat használ a képalkotáshoz. A TFT a “vékony film-tranzisztor” rövidítése. Az LCD a “folyadékkristályos kijelző” rövidítése.

Mi a konklúzió?

Végeredményben el lehet mondani, hogy a laptop monitor panel kiválasztása függ attól, mire fogod majd használni a laptopod.

Ha grafikai munkákra használnád, kép- vagy videószerkesztésre, akkor keress valami jó OLED kijelzős laptopot. Ha játszanál, vagy más munkákra kellene a laptop, akkor tökéletes lehet számodra az IPS kijelző is.

A fő szempont tehát, hogy

  • Grafikai munkákra használnád a laptopot,
  • egyszerűbb munkákra, hétköznapi felhasználásra.

Megkülönböztetünk még fényes és matt monitorokat Munkára mindenképp érdemes a matt, azaz tükröződésmentes kijelzők mellett dönteni.

Akármire is legyen szükséged, nézz szét honlapunkon, válassz használt laptopot. Dönts a környezettudatos és pénztárcabarát megoldás mellett! Döntsd a laptopozz.hu mellett!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyakran együtt vásárolt termékek:

Genius-NX-7005
Ingyenes szállítással
3 999 Ft

Jelátvitel: Vezeték nélküli Egér típusa: BlueEye Egér csatlakoztatása: USB Érzékenység: 2000 DPI Gombok száma: 3 db

ET101B classic 15,6 fekete notebook táska
Ingyenes szállítással
4 999 Ft

Táska jellege: Notebook táska Maximális kijelző méret: 15,6" Szín: Fekete Súly: 0.61 kg