Barion Pixel

Így járhat pórul egy használt laptop vásárló…

Így járhat pórul egy használt laptop vásárló…

A használt laptopok vásárlása most egyre népszerűbb (gondolom a nem túl fényes gazdasági kilátásoknak köszönhetően). Azonban könnyű belesétálni a csapdába és a lelkesen induló, örömteli használt laptop keresgélésből végül csak az marad, hogy a fejünket vernénk legszívesebben a falba, hogy minek is vettük a nyakunkba ezt az ócska romhalmazt. 

De vajon miért járnak pórul olyan sokan? Vagy van esély kifogni normális, megbízható, strapabíró laptopot használtan is? Összegyűjtöttem, mire érdemes figyelni, hogy a megnyugtató vétel ne csak a szerencse dolga legyen.

Egy használt laptop is lehet kiváló, és egy új is lehet rémálom…

Egy használt laptop is lehet kiváló, és egy új is lehet rémálom…
Azt hihetnénk, hogy ami új, az mindig jobb is

Azt hihetnénk, hogy ami új, az mindig jobb is. De sajnos a laptopok esetében nem ez a kulcsa a gondtalan használatnak. A laptopok két – másik – nagy csoportra oszthatók.

A kifejezést talán már hallhattad is, de sokan csak valami “fellengzős márketing-dumának veszik” ami azért használnak, hogy jobban eladjanak valamit. Pedig ez a két fő csoport határozza meg a “vásárlási szerencsénket”. 

Érdekel, hogy mik ezek?

Egy olcsó új laptop, gyorsabban lesz olcsó használt laptop is…

Az új laptopok alsó rétegébe esnek ugyanis azok az olcsó – jellemzően áruházi – készülékek, amelyek már új korukban is több ponton véreznek. Olcsó anyagminőség, -hűtés, -fő alkatrészek, -kijelző… stb. jellemzi és már a pénztártól való távozás után azonnal kész is a hamarosan csalódott vásárló. Ezek a consumer – avagy fogyasztói laptopok (finomabban kifejezve “általános felhasználásra tervezett” laptopoknak szokták hívni). 

Először még minden oké. Hazaviszi boldogan a lelkes vevő...
…hamar rájön, hogy a jól csengő gigabájtok és megahertzek mögött nincs az a teljesítmény, amire vágyott…

Először még minden oké. Hazaviszi boldogan a lelkes vevő, de hamar rájön, hogy a jól csengő gigabájtok és megahertzek mögött nincs az a teljesítmény, amire vágyott. Hiányoznak a hasznos programok, némelyik esetben az ismerős operációs rendszer is (például egy Windows) amitől működne a készülék. De ha kapott is egy új Windows-t a gép, azért még a beállításokkal, telepítgetésekkel el lehet szórakozni néhány napot, vagy akár hetet, mire tényleg megfelel az igényeinknek. (Pláne, ha van egy “hozzáértő ismerős” is, aki felpakolja a laptopunkra ezeket.)

Miért lesz gyorsabban olcsó használt laptop belőle? 

Mert sokan néhány hét, vagy hónap alatt csalódottan belátják, hogy “nem ilyen lovat akartak” és megy a többi market place-s, jófogásos kistársa közé eladó gépnek, remélve, hogy valaki újra “befürdik” vele pár tízezer forintért, ahogy az eredeti gazdája.

A laptopok másik – jóval használhatóbb – csoportja az üzleti laptopok…

Az első dolog, ami árulkodik arról újkorában, hogy “ő nem kispályás”, az az árcédula. Inkább a több száz-ezer forintos kategóriában keresendő, ha első tulajként akarunk hozzájutni. De ha kézbe vesszük, és netán be is kapcsoljuk, a bizonyítékok sorakozni kezdenek arról, hogy ez valami más kategória, mint amit eddig a laptopokról gondoltunk. 

A laptopok másik - jóval használhatóbb - csoportja az üzleti laptopok…
A laptopok másik – jóval használhatóbb – csoportja az üzleti laptopok…

Más lesz a súlya, az akku töltője, a tapintása, a kidolgozottsága, anyagminősége… és még be se kapcsoltuk eddig. Ahogy felhajtja az ember a kijelzőt, máris érzi, hogy nem csavarodik a kezében az olcsó műanyag keret, hanem minden “anyagból” van. Konkrétan alu és magnézium, amelytől könnyű és közben mégis stabil, merev az egész gép. A zsanérok fémek, ami nem fog kitörni fél év alatt a saját súlyától.

A gépház alatt is egész más minőség lapul: komoly hűtési rendszert, halkabb ventillátorok és általában véve jobb nevű és terhelhetőségű alkatrészek. A kijlező nem csillog a napfényben és erős, kontrasztos képet kapunk szabadtéren is.

De hogyan lehet egy kisebb vagyon kiadása nélkül ilyen üzleti laptopja valakinek?

A megoldás a használt üzleti laptopok választása lehet…

Ennyi lenne? Neeeem sajnos.

Azért az sem mindegy, honnan vesszük meg, és hogy mire érdemes figyelni a kiválasztás előtt. A legegyszerűbb az lesz, ha lerántom a leplet arról, hogy csinálom ezt a laptopozz.hu -nál évek óta. Ez egyből segíteni fog abban, mire érdemes figyelni vásárlásnál.

A TOP 10+1 lista az árulkodó jelekről

…hogy tisztességes kereskedővel léptél kapcsolatba és hogy használt üzleti laptopod nem csak pénzkidobás lesz. Kövesd a “gyémánt pajzs listámat” amit mindig szem előtt tartok, amióta laptopokkal foglalkozom. Tudd meg előbb mindig ezeket a pontokat, hogy rendben vannak-e, amikor valaki mellett leteszed a voksodat (azaz fizetsz neki):

De hogyan lehet egy kisebb vagyon kiadása nélkül ilyen üzleti laptopja valakinek?
De hogyan lehet egy kisebb vagyon kiadása nélkül ilyen üzleti laptopja valakinek?

1. Én csak üzleti laptopokkal foglalkozom – így nem kell “rásóznom” valakire a “fogyasztói laptopot” is, hogy ne maradjon a nyakamon.

2. Csak megbízható márkákkal foglalkozom, ugyanazért, amit az 1. pontban írtam. A márkák, amik sosem okoznak csalódást az üzleti szériában, számomra ezek: APPLE, DELL, FUJITSU, LENOVO, HP

3. Több mint 400 – igen, négyszáz – darab használt laptop van most is készleten. Ez biztosítja, hogy legyen mindig alkatrész, tudj válogatni és hogy minden ár- és teljesítmény kategóriában tudjak ajánlani laptopokat. Nem azt a 4-5 gépet kell eladnom, amim éppen van, hanem ami a vevő céljainak biztosan megfelel.

4. Jogtiszta szoftverekkel telepítve árulom minden gépem. Szerintem így korrekt, hogy kipróbálható és azonnal használatba vehető. 

5. Személyesen is válogathatnak és választhatnak vevőim. Nincs zsákbamacska!

6. Az internetes rendelésekre is 100% elégedettség garanciát vállalok. Ha nem olyan, mint amire számítottál, csak küldd vissza, és visszakapod az árát, vagy választhatsz másikat. Nincs harag. De nincs is ilyenre példa.

7. Cserélhetők az alkatrészek – mivel óriási készletem van, nem gond, ha egy modell megtetszik, de nagyobb merevlemezzel, SSD-vel, vagy több RAM-mal kellene. Pillanatok kérdése, és átalakítom. 

8. Nem kell profin érteni a vevőnek a paraméterekhez! Magam is használom a gépeimet és pontosan tudom, melyik mire képes. Tudom, melyik jó egy tervező program használatára, melyik videó vágásra, vagy a kedvenc játék futtatására. Elég elmondani, mire vágyik a vevő… én megmondom, hogy az hány “giga és hány mega”!

9. Minden használt gépre van garancia – az üzleti laptopok komoly teszteken mennek át nálam. Nem derülhet ki pár nap, hét múlva egy rejtett kijelző hiba, vagy hogy lefagy nagyobb terhelés alatt, esetleg hogy túlmelegedés miatt nem kapcsol be többet, ha az új tulaj több órán keresztül folyamatosan  használta. 

10. Csak ismert, megbízható beszerzési forrásból vásárolok. Ezeket a számítógépeket olyan nagyvállalatok használják, ahol nem nyúzzák őket az utolsó lehelletükig és még tovább néhány évvel ha lehet, mint a magyar vállalkozásokban. Sokszor alig használtak, megkímélt, újszerű megjelenésűek és néhány év után lecserélik mégis egy újra, mert egyszerűen ez a céges irányelv. 

+1. Ismerek minden csavart – ez a szakértelem évek munkája, tapasztalata és ezért is ragaszkodom a jól bevált márkákhoz, mert nem tudnak már meglepni. Ha valaki hol ezt árul, hol azt, biztos vagyok benne, hogy nem alakul ki ez a kompetencia. Bátran mondhatom, hogy használt üzleti laptop specialista vagyok a vevőim számára. 

Egy dolog bizony lehetséges: ha ezekre a pontokra figyelsz, egy picivel többet fogsz fizetni érte elsőre, mint az ingyenes hirdető portálokon reklámozott használt gépekért. Elsőre! És egyáltalán nem sokkal. De itt egy dolgot kell eldönteni:

Bátran mondhatom, hogy használt üzleti laptop specialista vagyok a vevőim számára.
Bátran mondhatom, hogy használt üzleti laptop specialista vagyok a vevőim számára

Olyan használt laptopot akarsz, ami túlél sok újonnan vásárolt “fogyasztói gépet” és megbízható társad lesz a munkában?

Olyan használt laptopot akarsz, ami túlél sok újonnan vásárolt “fogyasztói gépet” és megbízható társad lesz a munkában?
Olyan használt laptopot akarsz, ami túlél sok újonnan vásárolt “fogyasztói gépet” és megbízható társad lesz a munkában?

…vagy kockáztatsz, hogy hátha Te leszel a ritka szerencsés, de inkább a végén bosszankodsz, hogy mennyi kiesés volt csak az, amíg nem úgy haladtak a dolgok, ahogy kezdetektől haladhattak volna, és hogy miért nem hallgattál a “jószóra” (vagy a laptopozz.hu blogban Attilára). 

Ez a lista garantáltan megvéd, ha jól használod vásárlás előtt. 

De még biztosabb, ha megírod, hogy mi az elképzelésed, én pedig mindig szívesen válaszolok. Küldök néhány javaslatot, mire figyelj, hogy megfeleljen új, használt laptopod a céljaidnak. Használd a kapcsolat űrlapot »

One thought on “Így járhat pórul egy használt laptop vásárló…

 1. Pente Evelin says:

  Szia Attila!
  Fél éve vásároltam tőled, és ha úgy hozza a szükség, újra nálad fogok legelőször szétnézni. Árban is kedvezőbb voltál, mint a konkurencia, és olyan gépet kaptam, amin egy karcolás sem volt. Ez úton is köszönöm!
  Amivel a használt üzleti laptop-os irásodat én szeretném kiegészíteni:
  a mai világban egyre többen foglalkozunk azzal, hogy környezetvédelem. És egy használt, de jó minőségű laptop vásárlásával végülis ezt is támogatjuk – újrahasznosítàs. Manapság jellemzően a javítás a legtöbb dolognál nem éri meg, vagy nem is lehetséges – tervezett elavulás. Ezek a gépek viszont jobban bírják, mint azok, amelyeket általános használatra árulnak. Többek közt nálam ez is egy nyomós érv volt, amikor inkább egy használt laptopot vettem, egy ugyanolyan áru új helyett
  Illetve nekem nagyobb bizodalmam volt a 2021 előtt gyártott gépekben. A járvány elég sok alapanyag ellátási gondot okoz az elektronikai termékek gyártásában, és a gyártók kénytelenek gyengébb minőségű alkatrészekből is gyártani, vállalva az ezzel járó kockázatokat. És ezek a problémák mai napig okoznak gondokat még az autoiparban is, biztonsági autoelektronika vonalon is… Akkor a laptopok, főleg a hétköznap szánt felhasználásúakra is biztos hatással van/volt. Így nekem még inkább vannak fenntartásaim az elmúlt években piacra került termékekkel. Lehet, hogy ezt csak én látom túl sötéten, mert túl sok összeesküvés elmélet jön velem szembe, vagy mert olyan helyen dolgozom, hogy “kicsit” bele látok ebbe a szektorba, de nekem ez is egy erős indok volt, amikor használt gép mellett döntöttem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyakran együtt vásárolt termékek:

Genius-NX-7005
Ingyenes szállítással
3 999 Ft

Jelátvitel: Vezeték nélküli Egér típusa: BlueEye Egér csatlakoztatása: USB Érzékenység: 2000 DPI Gombok száma: 3 db

ET101B classic 15,6 fekete notebook táska
Ingyenes szállítással
4 999 Ft

Táska jellege: Notebook táska Maximális kijelző méret: 15,6" Szín: Fekete Súly: 0.61 kg