Barion Pixel

A laptop kamera nem működik? Segítünk

A laptop kamera nem működik

A mai világban már el sem tudjuk képzelni azt, hogy ne beszélgetnénk az interneten a szeretteinkkel, barátainkkal, hozzátartozóinkkal. Ennek általában egy fontos része a webkamerás beszélgetés, ugyanis mégis csak szeretjük látni egymást. Akkor jön a probléma, ha a laptop kamera nem működik. Ilyenkor hajlamosak vagyunk rögtön telefonra váltani, azonban előbb-utóbb szembe kell ezzel néznünk. Nem is olyan bonyolult megoldani, ha a webkamera nem működik. Éppen ezért összeszedtük pár lépésben, hogy miket kell tenni ilyenkor.

Milyen problémák jelentkezhetnek, amelyeknek a következménye, hogy a laptop kamera nem működik?

  • A kamera ki lett kapcsolva a BIOS-ban. A gép újraindítása után lépj be a BIOS-ba, majd keress webcam, vagy camera nevezetű beállítást és az ENABLE paranccsal be is kapcsolhatod.
  • Ha a laptop beépített funkció billentyűzetével kapcsoltad ki, akkor vissza is úgy tudod kapcsolni. Fn + F1 – F12 gombkombinációval. (Azt a funkció billentyűt(F1 – F12) kell lenyomnod amint a kamera ikont megtalálod.)
  • Ellenőrizni kell az adatvédelmi beállításokat, ugyanis sokszor ez a ludas. Programok telepítésekor ezek kérhetnek hozzáférést a webkamerához. Menjünk a Beállítások-Adatvédelem-Háló menübe és engedélyezzük a hozzáféréseket. Ha az opció szürke, akkor kattintsunk a módosítás gombra.
  • Érdemes ellenőrizni a víruskereső szoftverek beállításait is, ugyanis sok víruskereső alapbeállítása, hogy blokkolja a kamerát. Ennek is lehet a következménye, hogy a webkamera nem működik.
  • A legtöbbször azonban az illesztőprogrammal szokott probléma lenni. Általában ez is a legegyszerűbb megoldás. Érdemes ellátogatni a laptop gyártójának weboldalára és onnan letölteni a webkamera legfrissebb illesztőprogramját. Nem érdemes kalóz oldalak lehetőségeire alapozni a jövőbeli biztonságunk érdekében.
  • Az illesztő program egy másik problémája, ha a legfrissebb szoftvert telepítette már a laptopunk, azonban ez nem kompatibilis Windows 10-el. Ilyenkor el kell távolítani az eszközkezelőből a webkamera szoftver legfrissebb verzióját és telepíteni egy olyat, amely ezzel kompatibilis lehet. Ilyenkor elég az illesztőprogram visszagörgetés parancsot használni és a Windows automatikusan visszatölti az előző verziót.
  • Amennyiben nem lehetséges automatikusan telepíteni a szoftvert, úgy a következő módszer javasolt: El kell távolítani az eszközkezelőből a webkamera illesztőprogramját (Eszközkezelő- Webkamera- Tulajdonságok). Ezt követően az Eszközkezelőben rá kell kattintani a keresésre és a rendszer jelezni fogja a webkamerát.

Mit csinálj, ha nem működik a kamera a laptopon?

Zoom meetingek, egy gyors bejelentkezés a szülőknek vagy a párodnak? minderre tökéletes megoldás, ha van egy jó kis laptop kamerád.

A laptop kamerákról általánosságban tudni illik, hogy azért erősen megspórolja a gyártó annak minőségét. Általában egy külső kamera mindig jobb minőségű.

A laptop kamera azonban sokféleképpen meghibásodhat.

Van, hogy a laptop kamera nem működik, mert például a BIOS-ban ki lett kapcsolva.

Ám van ettől még egyszerűbb hibaelhárítás is. Például, ha a billentyűzetedbe beépített kamera be- és kikapcsoló gombot aktiváltad véletlenül.

Ha nem működik a kamera a laptopon, egy gyors víruskeresés is megoldás lehet.

Továbbá sokszor engedélykérések és adatvédelmi beállítások állnak a kamerahasználat útjába.

Ha továbbra sem működik a kamera a laptopon, illesztőprogram hiba is lehet. Ilyenkor jó lehet egy újratelepítés.

Ha nem működik a laptop kamera, a fő, hogy semmiképp se ess pánikba. Menj végig a fenti listán, és biztosan gyorsan elhárítod a hibát!

Ha egyik sem működik, akkor pedig hívj szakértőt! Ugyanis, ha nem működik a kamera a laptopon, te sem működhetsz igazán!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyakran együtt vásárolt termékek:

Genius-NX-7005
Ingyenes szállítással
3 999 Ft

Jelátvitel: Vezeték nélküli Egér típusa: BlueEye Egér csatlakoztatása: USB Érzékenység: 2000 DPI Gombok száma: 3 db

ET101B classic 15,6 fekete notebook táska
Ingyenes szállítással
4 999 Ft

Táska jellege: Notebook táska Maximális kijelző méret: 15,6" Szín: Fekete Súly: 0.61 kg