A laptop kamera nem működik? Segítünk

A laptop kamera nem működik

A mai világban már el sem tudjuk képzelni azt, hogy ne beszélgetnénk az interneten a szeretteinkkel, barátainkkal, hozzátartozóinkkal. Ennek általában egy fontos része a webkamerás beszélgetés, ugyanis mégis csak szeretjük látni egymást. Akkor jön a probléma, ha a laptop kamera nem működik. Ilyenkor hajlamosak vagyunk rögtön telefonra váltani, azonban előbb-utóbb szembe kell ezzel néznünk. Nem is olyan bonyolult megoldani, ha a webkamera nem működik. Éppen ezért összeszedtük pár lépésben, hogy miket kell tenni ilyenkor.

Milyen problémák jelentkezhetnek, amelyeknek a következménye, hogy a laptop kamera nem működik?

  • A kamera ki lett kapcsolva a BIOS-ban. A gép újraindítása után lépj be a BIOS-ba, majd keress webcam, vagy camera nevezetű beállítást és az ENABLE paranccsal be is kapcsolhatod.
  • Ha a laptop beépített funkció billentyűzetével kapcsoltad ki, akkor vissza is úgy tudod kapcsolni. Fn + F1 – F12 gombkombinációval. (Azt a funkció billentyűt(F1 – F12) kell lenyomnod amint a kamera ikont megtalálod.)
  • Ellenőrizni kell az adatvédelmi beállításokat, ugyanis sokszor ez a ludas. Programok telepítésekor ezek kérhetnek hozzáférést a webkamerához. Menjünk a Beállítások-Adatvédelem-Háló menübe és engedélyezzük a hozzáféréseket. Ha az opció szürke, akkor kattintsunk a módosítás gombra.
  • Érdemes ellenőrizni a víruskereső szoftverek beállításait is, ugyanis sok víruskereső alapbeállítása, hogy blokkolja a kamerát. Ennek is lehet a következménye, hogy a webkamera nem működik.
  • A legtöbbször azonban az illesztőprogrammal szokott probléma lenni. Általában ez is a legegyszerűbb megoldás. Érdemes ellátogatni a laptop gyártójának weboldalára és onnan letölteni a webkamera legfrissebb illesztőprogramját. Nem érdemes kalóz oldalak lehetőségeire alapozni a jövőbeli biztonságunk érdekében.
  • Az illesztő program egy másik problémája, ha a legfrissebb szoftvert telepítette már a laptopunk, azonban ez nem kompatibilis Windows 10-el. Ilyenkor el kell távolítani az eszközkezelőből a webkamera szoftver legfrissebb verzióját és telepíteni egy olyat, amely ezzel kompatibilis lehet. Ilyenkor elég az illesztőprogram visszagörgetés parancsot használni és a Windows automatikusan visszatölti az előző verziót.
  • Amennyiben nem lehetséges automatikusan telepíteni a szoftvert, úgy a következő módszer javasolt: El kell távolítani az eszközkezelőből a webkamera illesztőprogramját (Eszközkezelő- Webkamera- Tulajdonságok). Ezt követően az Eszközkezelőben rá kell kattintani a keresésre és a rendszer jelezni fogja a webkamerát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.