Mutatjuk, hogyan kell kikapcsolni a laptop kamerát, hogy védjük magunkat

Mutatjuk, hogyan kell kikapcsolni a laptop kamerát, hogy védjük magunkat

A mai világban már teljesen normális, ha az emberek olyan kérdéseket tesznek fel, hogy vajon megfigyelnek-e a laptopon keresztül? Szerencsére a laptop kamera kikapcsolása nem egy bonyolult művelet éppen ezért bárki elvégezheti azt. Ezzel pedig picit be is védhetjük magunkat. Sajnos rengeteg olyan cikket olvastunk már a neten, ahol így gyűjtöttek adatokat, videófelvételeket, amelyekkel aztán zsaroltak embereket. Éppen ezért nem is lehetne aktuálisabb időpont a webkamera kikapcsolása tekintetében.

Nézzük, milyen lehetőségink vannak a laptop kamera kikapcsolása ügyében:

  • Kikapcsoló gomb a laptopon: Ha a laptopunkon van egy kamera kikapcsoló gomb, akkor vagyunk a legszerencsésebbek, így nagyon egyszerűen kivitelezni tudjuk a webkamera kikapcsolását.
Laptop kamera kikapcsolása külső gombbal
Laptop kamera kikapcsolása külső gombbal
  • Kikapcsolás a BIOS-ban: Talán az egyik legjobb módszer, ha a BIOS-ban iktatod ki a kamerádat. Emiatt pedig akárki is hatolna be a gépedbe nem fogja tudni ezt bekapcsolni. A gép újraindítása után lépj be a BIOS-ba, majd keress webcam, vagy cam nevezetű beállítást és az unlock vagy disable paranccsal ki is kapcsolhatod. Hátránya, hogy nem minden BIOS-ban tudod ezt megtenni vagy vele együtt a mikrofon is elszáll.
Laptop kamera tiltása a BIOS-ban
Laptop kamera tiltása a BIOS-ban
  • Kikapcsolás az operációs rendszerben: A fenti probléma elkerülése érdekében az operációs rendszeri kikapcsolás jobb módszer lehet. Az Eszközkezelőben keresd meg a webkamerát a Képeszközök között, majd tiltsd le. Sőt ugyanitt a webkamera illesztőprogramját is eltávolíthatod. Az hátránya ennek az opciónak, hogy egy ügyes hacker simán vissza tudja kapcsolni a kamerádat.
Laptop kamera kikapcsolása a windows operációs rendszerben
Laptop kamera kikapcsolása a windows operációs rendszerben
  • Webkamera letakarása: Bár kevésbé esztétikus, mégis talán a leghatékonyabb, hiszen akárki is hatol be a gépünkbe, a külső letakarást nem tudja feloldani.
Laptop kamera letakarása
Laptop kamera letakarása

Mint az látható elég sok lehetőségünk van, ha védeni szeretnénk az intim szféránkat és a webkamera kikapcsolása mellett döntünk. Az egyszerűbbtől a bonyolultabbig igyekeztünk minden módszert bemutatni. Ezzel pedig hatékonyabbá tenni a védekezésünket egy esetleges támadás kivédése érdekében. Reméljük valamelyik opció segítségül szolgálhat nektek is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.