Miért nincs hang a laptopon? Itt a megoldás!

Miért nincs hang a laptopon? Itt a megoldás!

Hogy miért nincs hang a laptopon csomó dolog következménye lehet. Egészen attól, hogy egyszerűen véletlenül megnyomtuk a MUTE gombot, addig, hogy frissíteni kell egy codec-et. Sokan átéltük már azt, amikor nincs hang a laptopon és nem sok aggasztóbb érzés van. Az ember természetesen rögtön a legrosszabbra gondol és már a fejében azt számolja, hogy akkor mennyi is lesz a javítási költség. Holott a laptop hang visszaállítás sokszor nagyon egyszerű művelet. Az elkövetkezendőkben pedig ezt be is mutatjuk:

Mit tehetünk, ha nincs hang a laptopon Windows 10 esetében?

Először is nem kell pánikba esni. Az első és a legegyszerűbb, hogy ellenőrizzük le a tálcán le van e halkítva a hangerő. Amennyiben ez volt a probléma, úgy már élvezhetjük is tovább kedvenc időtöltésünket. Viszont, ha nem, akkor a következők jöhetnek még számításba:

 • Hangszóró kimenet ellenőrzés: Itt arról tudunk megbizonyosodni, hogy csak bizonyos esetekben, például filmnézés közben nincs hang vagy egyáltalán.
 • Hang hibaelhárító futtatás: Szerencsére van már ilyen lehetőség a Windows-on és sokszor igen sikeresen működik. Start > Beállítások > Rendszer > Hang > Hibaelhárítás Ez után pedig csak ki kell választanunk azt az eszközt, ahol a hibaelhárítást szeretnénk elindítani.
 • Okozhat az is problémát, hogy nincsenek egyes frissítések telepítve, így érdemes ezt ellenőrizni. Úgy a Windowson, mint magán a programban, amit használunk.
 • Megtörténhet az is, hogy magán a laptopon lenne hang viszont, ez nem megy tovább a laptopra csatlakoztatott külső hangszórókra. Sajnos simán lehetséges, hogy a csatlakozó kábel megtört és ez miatt nem tud megfelelően tovább menni a hang. Ilyenkor a kábel mozgatásával ezt le is tudjuk ellenőrizni.
 • Következő lehetőség, hogy maga a hang illesztőprogram (driver) elavult már és azt kell frissíteni kell. Ha nincsen hang, akkor érdemes az eszközkezelőben eltávolítani az audio drivert. Újraindítás után a gyári honlapon lekell tölteni az adott gép típushoz való drivert. 
 • Hangszolgáltatások újraindítása: A tálcán levő keresőbe írjuk be a Szolgáltatások szót, majd kijelölni a következőket: Windows audió, Windows hang-végpontépítő, távoli elhárítás (RPC) és megkezdeni az újraindítást.

Őszintén reméljük, hogy valamelyik módszer segített és rájöttünk, hogy miért nincs hang a laptopon.

Továbbra sincs hang a laptopon? Milyen lehetőségek vannak még?

Amennyiben a fentebb bemutatott lépések sem segítenek és ugyanúgy nincs hang a laptopon, még nem kell feladni a reményt. Az elkövetkezendőkben még kettő lehetőséget mutatunk be, amelyek segíthetnek ennek javításában.

Az első a BIOS-ban való ellenőrzés

Különböző módon lehet belépni a számítógépek BIOS rendszerében. A legtöbbet használt billentyűk az F1, F12 vagy DEL.

 • Miután sikerült belépned BIOS-ba, a nyilakkal kell navigálnod.
 • Ott a menü felső lapján meg kell keresned a „Speciális” lapot.
 • Itt a hangkimenetel elemet kell megtanlálnod. Leggyakrabban ennek a neve „Audio Controller” vagy „HD Audio Controller”.
 • Itt arra kell figyelni, hogy a vezérlő pozíciójához mi van kiválasztva,
 • „Engedélyezés” vagy „Letiltás”. Az első be van kapcsolva, a második ki van kapcsolva. Ezért érdekli az első.

A második, hogy ténylegesen meghibásodhatott a hangkártyánk

Igen sajnos ez is egy gyakori probléma és már is érthető, hogy miért nincs hang a laptopon. Ha a fentebb említett és bemutatott lehetőségek egyik sem visz előbbre bennünket, akkor nem maradt más, mint a mester. Innentől kezdve már nem igen állnak rendelkezésre lehetőségek és az is megtörténhet, hogy hangkártya cserére lesz szükség, ami nem olcsó sajnos.

Reméljük, hogy az említett opciók egyik segíthet és a nincs hang a laptopon jelenség megszűnik. Mindez pedig nem jár különösebben nagy költségekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.