Amikor a legjobb vírusirtót, pontosabban a legjobb ingyenes vírusirtót keressük Windows 10-re, akkor több szemszögből kell megközelítsük a témát. Erre azért van szükség, hogy mindenki a számára releváns legjobb ingyenes vírusirtóhoz jusson a tájékoztató cikkünk után.
De még mielőtt beleugrunk a mélyvízbe, ki kell térjünk arra a részletre, hogy immár nincs olyan, hogy „ingyenes vírusirtó”. Csak olyan van, hogy egy fizetős termék ingyenes verziója. Ettől függetlenül, ezek jól működnek, csinálják a dolgukat. De azért ezekbe a variánsokba nem kerül bele egy-két spéci megoldás, kiterjesztett védelem. Ezek néhányunknak hiányozhatnak, mások sosem vennék hasznukat. Na de vágjunk is bele, mely ingyenes vírusirtókat ajánljuk nyugodt szívvel?

  • Avira – egy felhasználóbarát, könnyen átlátható program. Stabil kártevő-ellenes szoftver, mely állandó védelmet nyújt a felhasználójának.
  • Panda – az átlagfelhasználóknak ezt ajánljuk leginkább. Szintén egyszerű kezeléssel, pontos víruskeresővel kecsegteti magát.
  • Kaspersky – ezzel a névvel már valószínűleg találkoztatok. Egy ismert és elismert vírusirtó fejlesztésekkel foglalkozó márka. Olyan extrákkal tűnik ki a sorból, mint a VPN vagy épp a jelszókezelő.
  • +1 Windows Defender – viccet félretéve, erre majd később visszatérünk még.

Úgy hiszem, nem szükséges részletes leírás egy-egy szoftverről, hiszen a céljuk azonos. A lényeges tudnivaló mindhárom ingyenes vírusirtóról az, hogy különböző károkozókra vadásznak. Ebbe beletartozik a vírus, a trójai faló, vagy az illetéktelen valós idejű támadás. Mindhárom ingyenes vírusirtó képes valós idejű, folyamatosan aktív védelemre, továbbá átfogó részletes rendszerfájl, adatok kivizsgálására is.
De mi van a Windows Defenderrel? Lehet, hogy valakinek ez lenne a legjobb ingyenes vírusirtó Windows 10-re? Könnyen lehet! Hiszen ez az egyetlen tényleges „ingyenes” (Windows rendszerrel kifizetjük) vírusirtó. Melyet folyamatosan naprakész állapotban tarthatunk a frissítésekkel és kimondottan erős és megbízható védelmet tud nyújtani. Személy szerint az én használt laptopomon, kizárólag ez a vírusirtó áll őrszolgálatot.

 

Mire figyeljünk ingyenes vírusírtók választásánál

Már kifejtettük, hogy mi (személyes vélemény alapján) mely ingyenes vírusírtókat ajánljuk. Ebbe belefoglaltuk még a fizetős-ingyenes vírusírtót Windows 10-re, mely a Windwos Defender. (Itt ugye a rendszer megvásárlásával kifizetjük ezt a védelmet.) Na de ezen túl, ha más vírusírtóval szeretnénk védeni a számítógépünk, figyeljünk a következő dolgokra:

  • Telepítés előtt olvassunk utána, milyen véleménnyel van róla az internet népe
  • Telepítéskor figyelmesen jelölgessük ki az engedélyeket és a beleegyezéseket, mert sokszor ránk akarnak sózni valamilyen böngészőt, +appot. (Ezek rendre idegesítők és feleslegesek)
  • Telepítés után ellenőrizzük és figyeljük meg, hogy nem-e lassult be a számítógépünk. Van, hogy ezek többet ártanak, mint segítenek.
0