Hogyan tárold biztonságosan az adataidat hosszútávon? Mi segítünk!

Hogyan tárold biztonságosan az adataidat hosszútávon? Mi segítünk!

Hogyan is lehetséges a biztonságos adattárolás? Vagy egyáltalán van olyan módszer, amellyel az adattárolás hosszútávon is megoldható, főleg veszteségek nélkül? Igen jó kérdések ezek és nincs is teljesen megnyugtató válaszunk. Azt tudni kell, hogy a technika fejlődésével a biztonságos adattárolás is egyre egyszerűbbé és elérhetőbbé vált. Gondoljunk csak vissza a régebbi időkre. Az például simán lehetséges, hogy egy Floppyra mentett file még megtalálható magán a hordozón, azonban, már nem tudjuk hol leolvasni azt. Vagy éppenséggel a régi fényképalbumok, amelyek a képeinket és így az emlékeinket őrzik.

Azért, hogy az unokáink is láthassák ezeket a képeket, fontos lehet ezek digitalizálása. A fenti példából kiindulva viszont az sem mindegy, hogy ez hogyan valósul meg. Ugyanis, ha a számítógépre való mentés után ezeket rámásoljuk egy DVD-re ezek körülbelül 10 évig használhatók. És utána mi lesz? Vagy gondoljunk csak a papír alapú dokumentumokra. Egyes lézeres nyomtatók festéke 2-3 év alatt lekopik a papírról, akkor pedig akár fontos dokumentumokat is elveszíthetünk.

Akkor mégis hogyan lehetséges az adattárolás hosszútávon?

A legjobb módszer biztonságos adattárolás tekintetében, ha ugyanazok a képek vagy dokumentumok több különböző adathordozón is megtalálhatók.  Igen, tudjuk, hogy ez körülményes és hosszadalmasabb, mintha csak rámásolnánk valamire, azonban sokkal biztonságosabb is. Képzeljük csak el mi történne, ha egy féltve őrzött családi album elveszne? Így azonban digitálisan is megtalálható, ráadásul több eszközön. Ezen túl érdemes figyelemmel követni a technikai újításokat és úgy alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Éppen ezért kevésbé ajánlott bármilyen pendrive vagy flash alapú eszköz. Ezek helyett inkább a HDD-ket és felhő alapú adattárolókat ajánlunk, mint a Google drive, vagy az Icloud. Összegezve tehát: Mindenkinek csakis azt tudjuk ajánlani, hogy legalább két különböző módon tartsa elmentve a fontos képeit, dokumentumait. Ennek köszönhetően az utókor számára is mindig hozzáférhetők lesznek ezek az emlékek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.