Tudom a laikusaknak nehéz a választás, de most megírjuk mi a DDR3 DDR4 különbség, mikor melyiket érdemes választani.  Mi lehet a pénztárca barátabb megoldás és mi nem.

Sok szempontból jobbnak bizonyul a drága DDR4, mint a DDR3 memória. A legnagyobb különbség a fogyasztás és a maximális órajel.

Míg a régi asztali DDR3-as memória modulok 1,5V-on üzemelnek, addig az új DDR4-esek 1,2V-on. Ez a különbség a laptopok üzem idejében nem órákat, hanem perceket jelentenek.

Mivel nagyobb óra jelet tud produkálni a DDR4, így gyorsabban ír és olvas. A valóságban egy átlagos felhasználó ezt a különbséget nem biztos, hogy észreveszi. Képzeljük el egy DDR3 – 1600Mhz VS DDR4 2133 Mhz memóriával rendelkező home kategóriás laptoppal. Természetesen, ha nagyobb az órajel különbség, akkor érezhető a gyorsulás.

Gyakran felmerülő kérdések DDR3 DDR4 különbség:

  • Ha nagy a memória fogyasztása, akkor jobban melegszik és gyorsabban meríti le a laptopot? –Igen, befolyásolja, de csekély mértékkel.
  • Ha nagyobb a memória órajele, akkor gyorsabb a memória olvasása és írása? – Igen, de van egy határ, amit a processzor határoz meg.
  • Ha van egy DDR4-es memóriával rendelkező home laptopom HDD háttértárral, akkor gyorsabb lesz a programok betöltése, mint egy DDR3-as memóriával és SSD-vel rendelkező használt laptopon? Nem, mert a programok betöltését elsőnek a tárhelyről végzi a hardver, és az SSD gyorsabb, mint a HDD.
  • Ha vásárolok egy használt vagy új laptopot, akkor bármikor kicserélhetem a RAM-ot DDR4-esre? NEM, mert attól függ, hogy mit támogat az alaplap.
  • Otthoni felhasználáshoz melyik RAM éri meg jobban? DDR3 – olcsóbb! internetezés közben vagy kisebb programok felhasználása közben nem érezhető a különbség.
  • Mikor érdemes DDR4 –es memóriát vásárolni? Új konfigurációhoz, gamer gépekhez, adatbázis kezeléshez.
0