Egy laikus ember mindig retteg a használt laptop vásárlásától. Most gondoskodunk róla, hogy ez ne így legyen, ezért ebben a rövid cikkben összeszedtem nektek pár programot, amivel hozzá nem értő ember is könnyen bevizsgálhatja, hogy milyen használt laptopot kapott készhez.

Elsőnek leszögezném, hogy nincs olyan program, ami egy egész laptopot átvizsgál majd kiköp egy dátumot, hogy meddig fog működni. Ha találsz ilyen az kamu, mivel csak becslést tudsz adni a laptopod élethosszáról, több program analitikájának összevetésével.

Mielőtt el kezdenénk a tesztet, nem árt bekapcsolni és megnézni, hogy van-e rajta operációs rendszer. Ezt követően bekapcsolni a WIFI -t és felcsatlakozni vele egy hálózatra, majd azon keresztül letölteni a tesztelő programokat. Ezt azért jó, így csinálni, mert addig is terheled a laptopot és van ideje a hűtőbordáknak felmelegedni, illetve az akkumulátort is kicsit megterheled.

Melyek, azok a programok, amivel elemezhetem a laptop fő hardvereket?

  • Operációs rendszer teszt: A legelső tesztelő program maga az Operációs Rendszer, hisz a Windows Névjegyének előhívásával megtalálod a laptop legfontosabb paramétereit: processzor típusa, memória mennyisége, operációs rendszer számát
  • Kijelző teszt: Természetesen ránézésre is egyből kiderülhetnek problémák: pixelhiba, karcok, tükröződésmentes-e (matt), A laptop kijelzőjét működés közben hajtsd le és nyisd fel mindeközben jól figyeld a képernyőt, hogy nem villog-e a kép. Ezt követően se találtál, hibát és ha lenne is akkor a PassMark Monitor teszt programmal megtalálod. A programot ide kattintva tölthetted le.
  • Processzor teszt: A legtöbb üzleti használt laptop Intel processzorral rendelkezik. Ennek vizsgálatára az Intel® Processor Diagnostic Tool -t ajánljuk. Részletesebb leírást a programról itt találhatsz.
  • Memória teszt: A számítógép agya után a második legfontosabb hardver a memória. A memóriával nem kell sokat foglalkoznunk ha már betöltött a rendszer, de nem árt egy tesztet futtatni a Memtest86-tal.
  • Videokártya teszt: A világ legegyszerűbb és legkedveltebb tesztelése, hisz itt egy kedvenc játékunkat letöltve és telepítve már le is tesztelhetjük. Amennyiben komolyabb teszt eredményt szeretnénk látni, arra ott van a 3DMark program. Futtatássakkor felemeli a grafikus gyorsító sebességét maximumra. Hiba esetén a teszt leáll vagy összeomlik a rendszer.
  • HDD teszt: Azaz teszteljük a háttértárakat. Egy üzleti használt laptop esetében ez romlik el általában a leghamarabb. Szerencsénkre, erre is van egy program, ami megmondja a várható élettartamát. Többek között láthatjuk, hogy mennyi adatot írtak rá, mennyi időt volt használatban és mekkora hőmérsékleten működött. Én a HDSentinelt szeretem, de a HD Tune-se rossz.

 

Természetesen még mindig az a legjobb megoldás, ha használt laptop webáruházból rendelsz laptopot, mert ott alapból kapsz fél év garanciát!

0