Sokszor nem kedvez számunkra a szerencse és a fránya szörp pontosan a laptopunk billentyűzetét vagy egy másik részét veszi keresztcélba. Valószínűleg már valahányunkkal megtörtént az eset, hogy valamely elektronikus cikkünket eláztattuk és újat kellett vennünk. De van-e megfelelő mentőexpedíció, amikor beázott a laptopom, vagy rögtön új után nézhetek? A válasz az, hogy helyzetenként változó.

Nézzük meg, hogy mitől is függ:

  • A laptopunk kialakításától
  • A folyadék mennyiségétől
  • A mi reakció időnktől

És mitől nem függ:

  • A folyadék fajtájától
  • A szerencsétől

Mit értünk laptop kialakítás alatt? Azt, hogy a beázott laptopom billentyűzete lyukacsos kialakítású, vagy átfolyás által védett. A lyukacsos kialakítás azt jelenti, hogy a billentyűzet között könnyedén utat talál a víz. Amely egészen az alaplapig jut, amelyet, ha elér, teljes rövidzárlatot és kisülést tud okozni. Néhány használt laptop azonban vízálló billentyűzettel van felvértezve. Úgymint pl. a nálunk kapható Dell Latitude vagy Lenovo ThinkPad néhány példája… úgy van kialakítva, hogy ami (felül) befolyik, az (alul) rögtön kifolyik – Beatrice. Na itt nem kell aggódni egy kis fröccsenéstől. 😊

Természetesen a folyadék mennyisége a másik szempont, mely lerövidítheti az élettartamot, miután leöntöttem a laptopomat. Ez azt hiszem világos, minél több víz annál nagyobb esély van, hogy rossz helyre elér még mielőtt reagálni tudnánk.

Leöntötte a mini PC-jét? Pánikra semmi ok, mert az úgysem segít! E helyett inkább azon nyomban végezze el az áramtalanítást.

Amennyiben a mini PC alá folyt, jobbik esetben a lábacskái alatt is maradt, azaz nem került be a masina belsejébe. Ebben az esetben nyert ügyünk van. Ilyenkor egy óvatos letörlés és szárítás is megoldja a problémát.
Amennyiben rá folyt, vizsgálja meg, hogy azon a felén, ahol rések vannak a hűtés érdekében vagy sem. Mindkét esetben kezdje a szárítással, amennyiben az előbbi helyzet, úgy bekapcsolás nélkül vigye szakemberhez. Fontos, hogy ne álljon neki otthoni akciónak. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy arra a faljára fröccsent a folyadék, ahol nem bír befolyni, úgy a szárítás után bekapcsolhatja otthon is a mini PC-t.

 

0