Barion Pixel

Laptop vagy asztali gép?

Laptop vagy asztali gép?

A laptopokra a megjelenésüktől kezdve volt igény, leginkább annak a tulajdonságuknak köszönhetően, hogy felvértezték az addig ismert számítógépeket mobilitással. A PC-hez pedig leginkább azért ragaszkodunk, mert „kiismertük” őket, megtanultuk otthoni körülmények közt is kicserélni egy-egy alkatrészét. Ha éppen vásárlás előtt áll és feltette magának a kérdést, hogy laptop vagy asztali gép, akkor olvasson tovább.

 

Asztali Számítógép:

Az előnyei közé sorolhatjuk a hosszú távú berendezkedést, részben tartóssága, részben relatíve könnyű, otthoni javítása, bővítése és az upgrade elvégzése miatt. Ezen felül az asztali gépek mellett szól még az árcédula is, több tízezer forinttal olcsóbban juthatunk hozzá, mint egy hasonló specifikációjú laptophoz.
A hátrányainál általában egyetlen egy dolgot említünk, a helyhez kötöttséget, de ezt erősen kihangsúlyozzuk, hiszen nem orvosolható.

 

Laptop:

A laptop vagy asztali gép kérdés tovább boncolgatása, avagy a laptopok előnyei ott folytatódik, ahol az asztali számítógépek hátrányai befejeződtek: Hordozhatóság! Korunkban ez a tulajdonság akkor is nagy előnynek számít, ha sosem visszük ki a notebookunk a házból, de házon belül itt is ott is használni szeretnénk. Ezen felül ott van az a lehetőség, hogy laptopunkhoz kijelzőt, billentyűzetet, egeret kapcsoljunk, és máris PC kényelmet élvezhessünk.
A hátrányainál egyértelműen a bővíthetőség és a hardver újításának a hiányát kell felemlíteni. Ezen felül pedig a magasra szökött árazását, de ez orvosolható, ha a drága Home laptopok helyett olcsó prémium használt laptopot vásárolunk.

 

„Laptop vagy asztali gép?”, adott az egyenes kérdés továbbra is. Ahogyan az autóvásárlástól kezdve, a bútorzaton keresztül, egészen a vitaminokig mindig első kérdésként a „mire is szeretné használni” fogad bennünket, úgy ez különösen igaz a műszaki cikkek szemezgetésénél. Legyen szó használt laptopról vagy asztali számítógépről, le kell tisztáznunk magunkban, hogy milyen célra választjuk. Amennyiben igazán hosszú távra, egy gamer sarokba szánjuk, akkor jobb döntésnek bizonyulhat egy PC, amelyet nem mozgathatunk, de cserébe kedvezőbb árért juthatunk hozzá kimondottan erős specifikációjú géphez. Ellentétben ezzel, ha fontos számunkra a mozgathatóság (pl. egyetemisták vagyunk és utazunk hétvégénkként és cipelnénk a masinát), úgy egy prémium használt laptop a jó választás, hiszen kellő gyorsaság, erős anyaghasználat mellett még a mobilitás is adott.

 

Az örök harc: laptop vagy asztali gép? Pc vs laptop!

A laptop vagy asztali gép kérdésre leggyakrabban a felhasználási területeik alapján válaszolunk. De mi a helyzet ezzel 2019-ben, amikor a határok elmosódnak, a lehetőségek végtelenek? Ma már nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy játékra PC, míg munkára használt laptopok. De egy szűk, szubjektív határt a cikkben megpróbálok húzni a laptop vagy asztali gép vitában. Kezdjük azzal, hogy míg régen minden otthonban kisebb(!) játékokra, filmezésre és internetezésre csakis PC-ket alkalmaztunk, addig ma ez megfordulni látszik. Régen a belépőszintű asztali gépek sokkal olcsóbban megszerezhetők voltak hasonló szintű laptop társainál. Ma már jó áron hozzájuthatunk home laptopokhoz, miközben ezek sokkal kisebb helyet foglalnak és megvan a mobilitási képességük is. Komoly igényű játékokat ma már simán futtatnak csillagászati árú szörnyszülött laptopok. Én mégis PC-re szavaznék ennél a pontnál, már csak az alacsonyabb áruk és a jobb hűtési adottságaik miatt. Hogy irodai munkára mit javaslok, laptop vagy asztali gép? Következő cikkemből kiderül!

2 thoughts on “Laptop vagy asztali gép?

  1. Pingback: Laptop vagy asztali gép? Asztali gép vs laptop? | Virtuális ajándék

  2. Pingback: Használt laptop játékra - Laptopozz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Gyakran együtt vásárolt termékek:

Genius-NX-7005
Ingyenes szállítással
3 999 Ft

Jelátvitel: Vezeték nélküli Egér típusa: BlueEye Egér csatlakoztatása: USB Érzékenység: 2000 DPI Gombok száma: 3 db

ET101B classic 15,6 fekete notebook táska
Ingyenes szállítással
4 999 Ft

Táska jellege: Notebook táska Maximális kijelző méret: 15,6" Szín: Fekete Súly: 0.61 kg