Bevezetés, általános tudnivalók

A DVI (Digital Visual Interface) csatlakozó szabványt, a DDWG fejlesztett ki több mint 20 évvel ezelőtt. A célja az volt, hogy a videók jeleit digitális, tömörítetlen formában továbbítsa a megjelenítő egységhez. A legfőbb újdonsága és erénye az volt, hogy eltörölte a digitális-analóg átalakítással járó mellékhatásokat, közben megtartotta a visszafelé kompatibilitást!

DVI kábel

DVI kábel

A DVI csatlakozók típusai

A DVI csatlakozók és kábelek között számos típus látott napvilágot, különböző tulajdonságokkal. Első körben tulajdonságok szintjén megkülönböztetjük a Single Link-et a Dual Link-től. Az előbbi maximálisan 1920×1200 felbontásban 60Hz-es képfrissítésre képes, a Dual Link már 2560×1600 pixel mellett szintén 60Hz-et tud produkálni. Nézzük, hol találkozunk ezekkel, vegyük sorra a DVI csatlakozók típusait:

 • DVI-A: A nevében az „A” az analógot szimbolizálja, ami azt jelenti, hogy kizárólag analóg jeltovábbításra alkalmas kábel. A DVI-D csatlakozókkal nem kompatibilis.
 • DVI-D: D mint digitális, tehát ez a modell kizárólag digitális átvitelre használható Nem kompatibilis a DVI-A és DVI-I kábelekkel. (Van Single Link és Dual Link változat is.)
 • DVI-I: Az I az integrált szót takarja, ami azt jelenti, hogy digitális és analóg csatlakozásokat is egyaránt támogatja. Tehát tudja fogadni és továbbítani a digitális és az analóg jeltípusokat. Természetesen kompatibilis a DVI-A és a DVI-D típusokkal. (Van Single Link és Dual Link változat is.)
DVI csatlakozó

DVI csatlakozó

Hol használatos?

Meglepően gyakran találkozhatunk a DVI csatlakozókkal a mai napig, mi ennek az oka? Nem, nem azért, mert olyan innovatív és mert olyan jók a képességei. (Már vannak sokkal gyorsabb, jobb felbontást biztosító szabványok, ha érdekel olvasd el a HDMI vs DisplayPort cikkünket.) Azért találjuk magunkat szembe manapság is a DVI csatlakozókkal, mert ügyelnek a régebbi kijelzők/tv-k kompatibilitására.

És mit érdemes MÉG tudni a DVI-kről?

Elődje, vagyis az előző generáció a D-Sub csatlakozó, ami leginkább a PC-k és hagyományos, katódsugár-csöves vagy LCD monitoraik csatlakoztatásánál (volt) használatos.

A DVI csatlakozók típusai között létezik még Mini DVI és DVI-M1 is. A Mini DVI egy egyzseres csatlakoztató, amit legfőképpen az Apple számítógépei használnak. A laptopokhoz ideális választássá kicsi mérete tette. Analóg és digitális képet egyaránt képes továbbítani. A DVI-M1 mindhárom tárgyalt szabványt támogatja, kiegészítve USB átvitellel.

A DVI interfész sokoldalúságának jóvoltából a gyártók könnyedén támogathatnak digitális eszközöket a digitális-analóg-digitális átalakítási folyamat nélkül. Segítségükkel megelőzhető az átalakítással járó esetleges adatvesztés.

A DVI típusok 29 csatoló tűje (pin) így oszlik el a csatolóban:

 • RGB csatorna tűi
 • Tápellátás a monitor készenléti állípotához
 • árnyékolás
 • földelés
 • órajel
 • analóg színcsatornák
 • analóg szinkron
 • analóg földelés
0