A régebbi használt laptopoknál megszokott, hogy a kijelző fényes, avagy tükröződő hatással bír. Ez a tulajdonság sokáig nem is okozott különösebb gondot, legalább is a legtöbb területen. Ez abból adódik, hogy egyszerűen valamennyi felhasználó beltérben, jó fényviszonyok közt használja a gépét. Ilyen területek a következők:

  • Irodisták – az irodában teljesen megfelelő egy visszatükröződő kijelző is a legtöbb helyzetben
  • Programozók – szintén egy irodában, vagy más kialakítású beltérben végzik a munkájukat
  • Játékosok – mondanom sem kell, ők is kényelemben, egy szobában egy asztalnál játszanak a leggyakrabban

Ebből a felsorolásból is látszik, hogy (bár kétségkívül fontos) sokan sosem vennék hasznát egy matt kijelzőnek, akkor sem, ha adott. De a világ alakulásával, a szokásaink, a laptopok felhasználási területei és helyei is megváltoztak. Személy szerint, sokszor szeretek inkább a szabadban, egy parkban a laptopomon dolgozni, mint bent a négy fal között. Ezzel nem csak én vagyok így, és ilyen esetekben kimondottan fontos a matt kijelző. Vizsgáljuk meg, milyen előnyökkel jár, ha az egyik típust, illetve a másik típust válasszuk. Avagy ki kerekedik felül a fényes vagy matt kijelző kérdésben?

Matt kijelző előnyei és hátrányai:

+ Szabadtéren is jól látható
+ Ablak mellől/háttal ülve is kényelmesen használható
– Kissé fakóbbak a színek
– Előfordulhat, hogy gyengébbnek hat a maximális fényerő

Fényes kijelző előnyei és hátrányai:

+ Élénkebb, szebb színek
+ Játékban, filmezéskor, tartalomfogyasztáskor jobb élményt nyújt
– Csak megfelelő környezetben bevethetők igazán

Ebből is látszik, hogy mindennek megvan az ára. Személyes igényeink alapján kell eldöntenünk, hogy mi számunkra a fontosabb. Bár feltétlenül hozzá kell tennem a témához, hogy sokkal többet veszíthetünk egy fényes kijelzővel, mint egy mattal. Mert a veszteségek, gyengeségek sokszor elenyészők egy matt kijelzőnél a fényessel szemben. Míg fordított esetben… valamennyien már gondolom tapasztaltátok, milyen, ha a film helyett saját magunk homályos maszatját látjátok a kijelzőn.

Valamennyi technológiának megvan a maga előnye, a saját terepe, egy olyan élethelyzet, amiben abszolút verhetetlen. Nincs ez másképp a matt vagy fényes kijelző kérdésben sem. Vajon a hétköznapokban mikor jön ki győztesként az egyik és mikor a másik típus? Erre keressük a választ az alábbi sorokban.

Már szó esett róla, de ismételjük meg, hogy már első ránézésre komoly különbségeket fedezhetünk fel egy matt és egy fényes kijelző között. Míg a fényes kijelzőn élénkebb látványvilág vár bennünket, addig a matton kissé fakult színek köszönnek vissza. De míg a fényest csak megfelelő fényviszonyok közt látjuk rendesen, addig a mattot mindig. De van itt még más is…

A matt kijelző az anyagából adódóan kevésbé piszkolódok és még kevésbé látszik rajta a kosz. Hátránya azonban, hogy nehezebb tisztítani, kizárólag LCD monitortisztítóval ajánlatos a takarítása. Eközben a fényes kijelzőn még a legapróbb porszem is meglátszik, de a tisztítása sokkal egyszerűbb. Egyszerű ablaktisztítóval is megoldható.

Fontos tudnunk azt is, hogy ma már kapható matt kijelző védő fólia. Ennek segítségével bármelyik fényes kijelzőt mattíthatjuk, ha csak ezért drága lenne az egészet újra cserélnünk. Ez a karcoktól is véd, cserélhető! Napjainkban egyébként kezdenek elterjedni az olyan matt kijelzők, amelyeknek az eddigi típusokhoz képest lenyűgöző színmélysége van. Matt vagy fényes kijelző választásakor a kontrasztot is figyelembe kell vennünk. Ez nemes egyszerűséggel annyit jelent, hogy a képernyőn menyire élénk, világos a fehér és mennyire mély, sötét a fekete. Egy rossz minőségű matt fóliával igencsak lerontható a fényes kijelző kontrasztja. Ez gyengévé, ködfátyolossá teheti a képernyőt. Ha valódi mattot vásárolunk, akkor garantálható az olvashatóság akár közvetlen fényben is.

0